Celulele stem

Trimis la data: 2009-05-19
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.93 / 10
Downloads: 2915
Autor: Killa
Dimensiune: 1100kb
Voturi: 80
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Celulele stem - „Medicina viitorului sta in celulele stem”, spun oamenii de stiinta din intreaga lume. Fiind deja identificate in corpul uman, este o chestiune de timp pana cand vor putea fi utilizate ca metoda de terapie, mai spun cercetatorii, care dedica celulelor stem o mare parte din studii.
Celulele stem - Denumite si suse sau primare, aceste celule formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului. Cand o celula musculara, nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste. Ea are extraordinara capacitate de a se transforma in orice alt tip de celule, pentru a regenera tesuturi.

Celulele stem - Singurele limitari in domeniul celulelor stem sunt date de cercetarile aflate la inceput. Sa ne imaginam ca am putea reda memoria celor suferinzi de Alzheimer's , ca am putea inlocui pielea celor care si-au lezat-o intr-un accident sau ca am putea reda mersul unei persoane dependente de carucior. Inainte ca oamenii de stiinta sa foloseasca celulele stem in scopuri terapeutice, trebuie ca mai intai sa le poata controla imensul potential. Nu se poate trata o boala pana nu se cunoste cum se pot manipula si controla celule stem astfel incat sa produca tesutul, sau organul dorit.

Ce sunt celulele stem?
O celula stem este caramida de baza a organismului unam. Celule stem ale unui embrion vor da nastere oricarei celule, tesut, organ din corpul fatului. Spre deosebire de o celula obisnuita care se poate diviza si sa dea nasterea la o noua celula , dar de acelasi tip , celule stem sunt pluripotente. Cand se divid pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 celule diferite existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi - se pot auto-reproduce de mai multe ori. Exista doua tipuri de celule stem: celulele stem embrionare si celulele stem adulte.

Celulele stem embrionare provin din embrioni - celule provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile, contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.La adulti, celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe. Sunt rezerva noastra pentru regenerarea celulelor distruse de boli din organism.

Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere doar la tesuturi de tipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulele stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi . De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas.

De unde obtin cercetatorii celulele stem?
La inceputul anilor 1980 cercetatorii reuseau sa extraga celule stem embrionare de la soareci, si sa-i dezvolte sub observatie in laborator. In 1998, au produs celule stem embrionare umane pentru prima data in laborator. De unde obtin cercetatorii embrioni umani? Embrionii pot fi obtinuti prin reproductie - prin fecundarea ovului de catre un spermatozoid - sau prin clonare. Cercetatorii nu sunt nevoiti sa creeze embrioni din spermatozoizi si ovule, pentru ca ii pot obtine de la clinicile de fertilizare.

Uneori cuplurile care incearca sa aiba un copil creaza mai multi embrioni (prin metoda in-vitro) dar nu sunt toti folositi. Ei ii pot dona pentru cercetare, alfel vor fi distrusi. O alta metoda de creare a embrionilor este prin tehnica numita clonare terapeutica. Aceasta tehnica contopeste o celula (de la pacientul care are nevoie de terapia prin celule stem ) cu un ovul donat.

Nucleul ovulului este inlocuit cu nucleul din celula pacientului. Acest ovul este stimulat chimic sau electric sa se divida, iar embrionul rezultat va purta materialul genetic al pacientului astfel scazand sansele ca organismul sa respinga celule stem implantate. Ambele metode sunt controversate (folosirea de embrioni existenti, sau creare de embrioni in scopuri terapeutice ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.