Celuloza

Trimis la data: 2004-03-27 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 11132
Autor: Geanina Filip Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celuloza
Pentru descoperirea celulozei nu există o dată anume, deoarece aceasta a apărut înainte de naşterea omului. Celuloza a fost un element component al Terrei de când au apărut copacii şi plantele fiind constituentul principal al pereţilor celulari vegetali. În natură celuloza este prezentă sub diferite forme a căror structură a fost înţeleasă doar după 1838, anul în care botanistul francez Anselme Payen a izolat celuloza pentru prima dată din lemn.
Referate similare: Bumbacul Polizaharide
Celuloza Bumbacul

Celuloza
De atunci celuloza se află sub observaţia oamenilor de ştiinţă producându-se schimbări în procesul de prelucrare, utilizări şi genetica plantelor (mulţi fermieri fiind interesaţi de mutaţiile genetice pentru a produce cantităţi mai mari de bumbac).

Celuloza este o substanţă organică, un polimer sau mai specific o polizaharidă care este formată din peste 3 000 de molecule de glucoză.
Un polimer este o macromoleculă formată din molecule mai mici care se repetă (glucoza în acest caz). Acest lucru explică faptul că structura celulozei este formată din molecule de glucoză.

Celuloza.Structura
Celuloza este formată din molecule de glucoză unite în poziţia 1-4.

Celuloza. Formula moleculara
(C6H10O5 )n
(n variază între 700 - 800 şi 2500 - 3000)
Celuloza este o substanţă organică, un polimer sau mai specific o polizaharidă care este formată din peste 3 000 de molecule de glucoză. Un polimer este o macromoleculă formată din molecule mai mici care se repetă (glucoza în acest caz). Acest lucru explică faptul că structura celulozei este formată din molecule de glucoză sau C6H12O6.Glucoza este o substanţă care are rol foarte important în respiraţia celulară şi în fotosinteză: CO2 (g) + H2O (l) + lumină = C6H12O6 (s) + O2 (g) (ecuaţia fotosintezei).

Celuloza formează părţile de susţinere ale plantelor împreună cu lignina şi alte substanţe necelulozice, şi conferă plantelor rezistenţă mecanică şi elasticitate. Celuloza se formează în plante în urma procesului de biosinteză fotochimică.Deoarece elemntele componente ale celulozei sunt nemetale celuloza prezintă legături covalente. Datorită structurii (celuloza este formată dintr-un singur monomer) este numită polizaharidă şi nu poate fi digerată de oameni. Animalele precum vacile, oile, caii şi alte ierbivore au enzimele necesare digerării acestui material mărind viteza hidrolizei celulozei şi transformând-o în glucoză. Omul nu are aceste enzime.

Producerea celulozei
Polizaharidele, precum celuloza sunt produse eliminând apa conţinută în moleculele monozaharoase. În acest caz glucoza este monozaharida. Companiile de bumbac şi alte fabrici de materiale textile împreună cu alte metode folosesc acest proces pentru a rafina celuloza.

Derivati ai celulozei
Celuloza nitrată a fost primul material plastic realizat cu succes în 1869 prin transformarea celulozei în nitrat. Este folosită în industrie pentru confecţionarea lacurilor (1920 - folosită pentru prima dată), pieselor de tualetă.Celuloza acetică a fost produsă din reacţia celulozei cu acidul acetic, anhidridă acetică şi catalizatori. A fost folosită pentru prima dată în 1930. E utilizată în confecţia materialelor de împachetat, a jucăriilor, uneltelor, izolatorilor şi ochelarilor. Este cel mai ieftin material produs.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.