Cenzura si libertatea de expresie

Trimis la data: 2015-04-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandra_S Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cenzura pare sa fi aparut odata cu primele forme de exprimare scrisa.
O prima marturie, in acest sens, o aduce Noul Testament, potrivit caruia Pavel, aflat in localitatea Efes, vestita pentru practicarea magiei, a determinat, prin predicile dale, distrugerea publica a inscriptiilor exorcistilor.
Tot la ardere aveau sa fie condamnate, de catre organul suprem de judecata al Atenei (Areopagul), operele lui Protogoras (filosof grec), pentru faptul de a se fi indoit de existenta zeilor.
Referate similare: Motiunea de cenzura

Din perspectiva etimologica, cenzura este legata de cens (recensamantul cetatenilor romani si al averii acestora). Nu exista un reper temporal cert, de la care sa putem vorbi despre cenzura, in acceptiunea sa curenta. Practica examinarii si interzicerii scrierilor se identifica cu istoria culturii si civilizatiei.Definitie: Cenzura este actul oricarei entitati politice, religioase, militare, ori administrative, de a conditiona exprimarea sau difuzarea de informatii, opinii, idei sau, in sens larg, creatii intelectuale pe care publicul are dreptul sa le cunoasca.

Acest act de a conditiona inseamna revendicarea dreptului de a controla si interzice informatii, produse intelectuale si artistice, integral ori partial, sub aspectul formei si / sau continutului, pentru perioade de timp determinate sau nu, sub diferite sanctiuni.. Cenzura preventiva a fost prima, in ordine istorica; prin acest tip de cenzura se urmarea eliminarea tuturor elementelor considerate ca inoportune pentru publicare. Ea se practica anterior producerii bunului cultural, sub forma interventiilor asupra planului editorial sau in momentul elaborarii produsului cultural, in faza de manuscris, montaj de film etc.

Institutionalizarea cenzurii preventive s-a realizat sub forma privilegiilor, licentelor, brevetelor sau autorizatiilor prealabile.
Sistemul privilegiilor presupunea existenta unui raport bine definit intre putere si solicitant, in sensul ca se recunostea celui de-al doilea de a produce si difuza informatii, opinii, creatii intelectuale in regim non-concurential.Fiind o parghie de tip juridic si nu economic, Puterea selecteaza din ansamblul celor ce doresc sa intemeieze o intreprindere de presa, pe aceia pe care ii considera de incredere, deci pe aceia care, prin comportamentul anterior si prin interese, apar ca potentiali sustinatori.

Categoria licentelor si a brevetelor - prin intermediul lor, Puterea acorda dreptul de a produce si difuza informatii, opinii, creatii intelectuale, intr-o asemenea maniera, incat controlul si sanctionarea sa fie posibile.Autorizatia - reprezinta un alt instrument al cenzurii, prin care Puterea se asigura de adecvarea politicii editoriale la interesele ei, precum si de disponibilitatea solicitantului de a respecta normele impuse.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.