Cercetare Influenta Mass Media

Trimis la data: 2022-06-09
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: ginageorgiana
Dimensiune: 394kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cercetarea de fata a fost proiectata pentru a constata cum privesc diferiti actori sociali raporturile dintre educatie si mass-media. Pe langa elevi au fost chestionati si profesori, parinti. In domeniul educatiei si al stiintelor educatiei, mass-media este recunoscuta ca un factor important al educatiei informale. De asemenea, este cunoscuta si problematica efectelor negative ale mass-mediei asupra adolescentilor. Prezenta cercetare si-a propus sa determine modul cum privesc diferiti actori sociali statutul de factor educogen al mass-mediei.
In Romania, de cativa ani, se realizeaza monitorizari, sondaje si studii privind influenta mass-mediei, in special a televiziunii, asupra publicului, inclusiv asupra copiilor si tinerilor. Dintre sondajele si studiile relativ recent realizate, privind utilizarea si influenta mass-media, cu metodologii riguroase si rezultate recunoscute, amintim:

a) Studiul "Utilizare, atitudini si asteptari ale consumatorilor romani de mass-media" realizat de Institutul de Marketing si Sondaje - IMAS, in primavara anului 2004, la cererea CNA, ofera date si informatii asupra relatiilor complexe dintre media audiovizuale si consumatorii de toate categoriile. Concluziile acestui studiu au aratat ca TV-ul continua sa fie principalul mijloc de divertisment pentru cea mai mare parte a populatiei iar vizionarea TV a ajutat telespectatorii sa inteleaga mai bine problemele coruptiei si criminalitatii, situatia copiilor abandonati, abuzati, situatia politica si situatia economica din Romania, problemele internationale.

b) Studiul "Expunerea copiilor la programele Radio si TV" realizat de Gallup Romania si Metrou Media Transilvania, in octombrie 2007, la cererea CNA, ofera date reprezentative pentru familiile cu copii (6- 14 ani), privind: accesul la mass-media; comportamente de petrecere a timpului liber (tipuri de activitati, frecventa lor, preferintele); semnificatiile asociate TV; motivatii si satisfactii ale vizionarii TV; contextul social al vizionarii; expunerea la continuturi cu potential negativ; selectia programelor si emisiunilor; modificarile induse de consumul Radio si TV. Dintre rezultatele acestui studiu retinem: copiii se uita la TV, in medie, peste 150 minute zilnic, iar in weekend peste 200 minute zilnic; cresterea consumului de TV in timpul liber este asociata cu frecventa scazuta a lecturii; TV desensibilizeaza copiii cu privire la comportamentele violente, ii determina sa creada ca violenta este ceva firesc (20% dintre ei) si sa actioneze imitativ (18% dintre ei). Majoritatea parintilor considera ca scoala ramane o institutie importanta de socializare, dar 20% dintre ei cred ca TV are efecte socializatoare mai puternice decat scoala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.