Cercetare cantitativa de marketing

Trimis la data: 2002-06-19
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 26
Autor: Sorina Enache
Dimensiune: 28kb
Voturi: 739
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S.C. PIPERA S.A. este o fabrică românească de mobilă cu tradiţie pe piaţa naţională şi cunoscută pe piaţa externă, una dintre principalele ţări importatoare fiind Germania. Datorită procentului semnificativ din vânzările fabricii deţinut de piaţa germană, S.C. PIPERA S.A. poate opta pentru deschiderea unui magazin propriu sau chiar a unei mici reţele de puncte de desfacere pe această piaţă. Se creează astfel, în timp, premisele aplicării unei strategii de reducere a preţurilor mobilierului, ca urmare a scurtării canalelor de distribuţie.
2. Scopul cercetării
Conform situaţiei prezentate, scopul efectuării acestei cercetări selective este stabilirea oportunităţii extinderii distribuţiei prin deschiderea unei filiale pe piaţa germană. În prealabil se va proceda la cunoaşterea imaginii mobilierului românesc în ochii consumatorului german.

Considerându-se că toate firmele româneşti ce exportă mobilier pe piaţa germană oferă în linii mari aceleaşi tipuri de mobilier, ce răspunde unor standarde identice, cercetarea nu va viza o marcă anume, încercându-se mai degrabă conturarea unei mărci naţionale de mobilier, aşa cum este Fabricat în România, deşi aceasta include mult mai multe categorii de produse şi se adresează deocamdată numai pieţei interne.

3. Stabilirea obiectivelor, ipotezelor şi variabilelor cercetării
- Obiectiv: Determinarea gradului de cunoaştere a mobilierului românesc pe piaţa germană.
Ipoteză: Mobilierul românesc este puţin cunoscut pe piaţa germană datorită ţării sale de provenienţă şi mai mult prin intermediul caracteristicilor sale.

Variabilă conceptuală: Gradul de cunoaştere reprezintă măsura în care un individ cunoaşte produsul – după ţara de provenienţă sau după caracteristicile acestuia.Variabile operaţionale: Gradul de cunoaştere a mobilierului românesc de către cumpărătorii germani variază de la necunoaştere totală la o foarte bună cunoaştere, existând şi posibilităţile intermediare ale unei cunoaşteri slabe sau a uneia bune.

- Obiectiv: Determinarea gradului în care gospodăriile germane sunt dotate cu mobilier românesc.
Ipoteză: Doar 5% dintre gospodăriile germane deţin una sau mai multe piese de mobilier românesc.
Variabilă conceptuală: Gradul de dotare reprezintă procentul gospodăriilor germane ce deţin una sau mai multe piese de mobilier românesc din totalul gospodăriilor germane.
Variabile operaţionale: Gospodăriile germane pot fi sau nu dotate cu mobilier românesc.

- Obiectiv: Stabilirea tipului de mobilier românesc deţinut în gospodăriile germane.
Ipoteză: În gospodăriile germane se găseşte preponderent mobilier românesc de hol şi de bucătărie.
Variabilă conceptuală: Tipul de mobilier se defineşte în funcţie de utilizările acestuia.
Variabile operaţionale: Tipul de mobilier poate fi: de hol, de bucătărie, de sufragerie, pentru dormitor, de birou, pentru terasă şi grădină.

- Obiectiv: Cunoaşterea opiniei vizitatorilor standului cu privire la preţul mobilierului românesc.
Ipoteză: Preţul mobilierului românesc este apreciat ca având un nivel moderat.
Variabilă conceptuală: Preţul reprezintă valoarea vânzării/cumpărării produsului pe piaţă.
Variabile operaţionale: Preţul mobilierului românesc poate fi: foarte scăzut, scăzut, mediu, ridicat, foarte ridicat.

- Obiectiv: Cunoaşterea opiniei vizitatorilor standului cu privire la calitatea mobilierului românesc.
Ipoteză: Mobilierul românesc este apreciat ca fiind un produs calitativ.
Variabilă conceptuală: Calitatea unui produs exprimă principalele sale caracteristici, care îl fac să se distingă de toate celelalte produse similare, conferindu-i o utilitate superioară în satisfacerea nevoilor.
Variabile operaţionale: Nivelul calităţii mobilierului românesc poate fi apreciat ca fiind: foarte scăzut, scăzut, mediu, ridicat şi foarte ridicat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.