Cercetare practica violenta domestica

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 6
Autor: Cristina Durea
Dimensiune: 39kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am ales sa vorbesc despre violenta domestica pentru ca este o problema sociala ce afecteaza viata cotidiana a societatii noastre, care ne ameninta direct sau indirect siguranta de fiecare zi, in mod dureros. Violenta intrafamiliala a cunoscut o amploare semnificativa dupa 1990, urmare a saraciei, a nivelului de trai scazut si a perioadei de tranzitie. Aceste elemente reprezinta factorii externi ai violentei conjugale.
Violenta domestica a fost considerata multa vreme un fenomen normal si ascuns in societatea traditionala, pentru ca barbatii aveau dreptul de exercitare a puterii asupra membrilor familiei. Constientizarea acestei probleme sociale este in patru decenii, principalul motiv fiind perceput ,,tabu" de comunitate nefiind admisa nici o interventie din afara in cadrul familiei. Acest fenomen este deseori alimentat de miturile superioritatii masculine si legitimate astfel din punct de vedere cultural. Tiparul barbatului care-si dovedeste masculinitatea prin acte violente asupra celor din mediul lui apropiat este prezent in mare masura in societatea romaneasca.

1.UNIVERSUL CERCETARII
Populatia tinta a cercetarii in domeniul violentei domestice este reprezentata de femeile ce au fost victime ale violentei in familie.
3. OBIECTIVELE CERCETARII
Prin aceasta cercetare mi-am propus sa studiez:
A: Cauzele care stau la baza violentei dintre soti si care au determinat cresterea semnificativa a cazurilor si consecintelor violentei in familie.
B: In ce masura cauzele enuntate pe parcursul lucrarii au un rol important in aparitia fenomenului de violenta domestica.

4. DOCUMENTAREA
Pentru documentare am discutat cu femei victime ale violentei conjugale dintr-un adapost destinat victimelor violentei domestice din Bucuresti.
5. DEFINIREA CONCEPTELOR
Violenta: ,,utilizarea fortei si a constrangerii de catre un individ, grup sau clasa sociala in scopul impunerii vointei lor asupra altora" (Zamfir, Vlasceanu, ,,Dictionar de sociologie", Ed. Babel, Bucuresti, 1998).

Violenta domestica: ,,ansamblu conflictelor din grupul marital care au ca efect maltratarea partenerului... orice forma de agresiune, abuz sau intimidare, dirijata impotriva unui membru al caminului familial, unei rude de sange sau contra altor persoane din mediul familial" (Radulescu, S.M., ,,Sociologia Violentei (Intra)familiale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.