Cercetarea faptuitorilor

Trimis la data: 2009-09-07 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 329
Autor: Florina Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Subiect activ al infractiunii de furt sau tâlharie poate fi orice persoana care îndeplineste conditiile generale ale raspunderii penale. Agravanta participarii la furt a doua sau mai multor persoane opereaza atunci când se constata prezenta tuturor participantilor la locul faptei, în momentul savârsirii acesteia.

Furtul savârsit de un major împreuna cu un minor constituie furt calificat chiar daca minorul nu raspunde penal, dar, în acelasi timp, constituie si o agravanta prevazuta de art. 75 lit. c. C. pen. – savârsirea infractiunii de catre un infractor major împreuna cu un minor. În situatia în care unii dintre inculpati au amenintat victima, iar altii au deposedat-o de bunuri, toti sunt coautori ai infractiunii de tâlharie.

Pentru a se retine si infractiunea de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, trebuie sa existe o întovarasire de oarecare durata, în vederea realizarii unui scop infractional comun, si nu o simpla întelegere, întâmplatoare si spontana. Pentru existenta infractiunii este suficient ca între faptuitori sa fi intervenit un consens fara echivoc, privind constituirea si scopul asocierii, fapta consumânduse în momentul realizarii acestui consens.

1. Cauzele si împrejurarile care au favorizat savârsirea furtului sau tâlhariei
Cunoasterea acestor cauze si împrejurari permite organelor de urmarire penala realizarea actului preventiv prin alegerea celor mai eficiente metode de combatere a unor astfel de infractiuni. Amintim: insuficienta preocupare pentru folosirea sistemelor de paza si alarmare; neasigurarea cu încuietori corespunzatoare, gratii la geamuri; neglijenta si lipsa de raspundere din partea personalului de paza; pastrarea în locuinte sau unitati comerciale a unor sume importante de bani, valuta sau bijuterii; posibilitatea valorificarii cu usurinta a bunurilor provenite din furturi sau tâlharii în talciocuri, consignatii, case de amanet, târguri etc., fara a exista o reglementare legala stricta etc.

2. Unele particularitati ale investigarii furtului si tâlhariei
2.1. Cercetarea locului faptei

a. Cercetarea locului faptei este necesara si obligatorie în toate cazurile de furt si tâlharie, chiar când infractiunea este reclamata dupa 2–3 saptamâni (la externarea victimei tâlhariei), atât pentru stabilirea cercului de suspecti, cât si pentru identificarea martorilor oculari.

b. Prin loc al faptei se întelege:
locul în care s-au aflat bunurile si valorile sustrase; itinerarul parcurs de infractor pentru a ajunge la locul faptei; locul în care faptuitorii s-au ascuns si au pândit victima; itinerarul parcurs de infractor dupa comiterea faptei; locurile în care au fost ascunse obiectele corp-delict sau obiectele si valorile provenite din savârsirea infractiunii; locurile în care s-au ascuns infractorii pentru a scapa de urmarire.

c. Prin cercetarea sistematica a locului faptei se stabilesc date privind:
- numarul faptuitorilor;
- perioada în care au operat;
- caile de acces ale infractorilor;
- mijloacele si metodele folosite;
- bunurile sustrase.

d. La locul faptei vor fi descoperite urme de mâini si de picioare; urme ale instrumentelor de spargere folosite; urme biologice (pete de sânge, fire de par), care pot conduce la identificarea faptuitorilor; urme olfactive, care vor fi exploatate cu ajutorul câinelui de urmarire; urme sub forma de resturi de obiecte (pilitura, rumegus, pelicula de vopsea etc.); urme care indica anumite deprinderi sau specializari ale infractorului; microurme pe îmbracamintea si corpul infractorului etc. Aceste categorii de urme vor fi cautate, fixate si ridicate inclusiv pe itinerariile folosite de infractori dupa comiterea faptei.

e. Practica demonstreaza ca, la locul faptei, infractorii pot comite erori grave: renuntarea la portul manusilor si folosirea unor pahare; pierderea unor obiecte personale sau a unor corpuri delicte, autoaccidentari etc. De asemenea, în multe situatii, infractorii au fost identificati dupa urmele de manusi folosite în câmpul infractional.

f. O deosebita importanta prezinta clarificarea împrejurarilor negative sau controversate care pot fi rezultatul unor încercari de simulare a furtului sau tâlhariei

g. În cazul în care victima infractiunii de tâlharie a fost supusa unor violente fizice, este obligatorie examinarea ei de catre medicul legist, pentru a stabili:
- natura si vechimea leziunilor;
- instrumentele cu care au fost cauzate;
- gravitatea leziunilor;
- daca victima putea sa-si produca singura leziunile (în situatia în care exista indicii de simulare a tâlhariei).

h. În procesul-verbal de cercetare a locului faptei vor fi consemnate, în detaliu, toate constatarile facute, fotografiile judiciare executate, schita locului faptei etc.

2.2. Alte forme de furt:
a) furturi din hoteluri;
b) furturi de la garderobele salilor de spectacol;
c) furturi din stranduri sau de pe plaja;
d) furturi de bagaje sau furturi prin substituirea bunurilor cu un obiect asemanator;
e) furturi de la persoanele adormite sau în stare de ebrietate;
f) furturi de la persoanele tratate cu cafea, ceai, prajituri, sucuri etc. în care au fost introduse substante ce produc adormirea victimelor, specifice îndeosebi în trenurile de calatori;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.