Cercetarea stiintifica si metodologia ei

Trimis la data: 2011-10-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 682
Autor: Comlg
Dimensiune: 29kb
Voturi: 27
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Metoda se constituie tarziu ca sistem de cunoastere in procesul de gandire. Ea apare ca un sistem ordonat al intelectului cunoscator, prin care acest opereaza "separatia" obiectului cunoasterii de ratiunea cunoscatoare, cautand pe de o parte sa-l faca accesibil intelegerii, iar pe de alta parte sa-i descopere semnificatia sa intelesul. In felul acesta, metoda nu trebuie inteleasa numai ca un simplu si exclusiv "instrument", ci si ca o "etapa" intermediara intre obiectul cunoasterii si intelectul cunoscator. Pentru a putea fi valida, ea trebuie sa stabileasca (dupa efectuare operatiei de "separatie" la care faceam anterior referire) un "acord" inteligibil intr intelect si obiect, din care, in final, sa rezulte cunoastere .
Cu referire la aceasta, Sfantul Toma din Aquino afirma ca "Ordinatio est rationis". De aici rezulta ca metoda este spiritul de ordine manifestat incert si care impune o anumita "rigoare" atat intelectului, cat si lumii. Metoda este expresia ordinii intelectuale, a unor reguli extrem de riguroase care decurg din aceasta. Ordinea, ca principiu fundamental al organizarii intelectului si a lumii, isi gaseste aplicarea practica in metoda.

Daca la R. Descartes "bunul-simt", ca principiu al ratiunii cunoscatoare, este cel care deschide calea cunoasterii metodice, rezulta de fapt ca "bunul-simt" este insasi recunoasterea ordinii. Cogito-ul reflexiv cartezian afirma descoperirea ordinii intelectuale si o impune ca regula universala. Prin aceasta, el se opune lui dubito prereflexiv ca o etapa in ordinea care nu a fost inca evidentiata, dar care din acest moment incepe sa se manifeste.

Metoda este modalitatea prin care intelectul cunoscator impune lumii ordinea sa specifica sau descopera prin cunoastere ordinea lumii. In cazul acesta, procesul de cunoastere ne apare ca fiind rezultatul unui acord intre ordinea lumii si ordinea intelectului cunoscator, pe care acesta o accepta. Pentru a intelege si explica acest aspect sa analizam in continuare relatiile ce exista intre intelect si metoda. Cand se referea la cunoastere, Socrate vorbea despre doua variante ale acesteia: teoretica si practica.

Desi aparent diferite ca natura, separatia dintre ele este, in primul rand, pur metodica. Cunoasterea practica este o cunoastere de factura empiric exterioara, bazata pe simturi. Cunoasterea teoretica este o cunoastere de factura rationala, o experienta intelectuala interioara, bazata pe reflectie. Cele doua forme de cunoastere nu trebuie separate. Ele nu sunt altceva decat "partile" aceluiasi proces. In ambele situatii, sinteza ideativa finala se realizeaza tot in sfera intelectului, a ratiunii cunoscatoare. Din aceste considerente, trebuie sa admitem ca aceste "forme de cunoastere" se diferentiaza intre ele, in primul rand din punct de vedere metodic.

Metoda se naste din nevoia intelectului de a raspunde la propriile interogatii, fie referitoare la natura lumii fizice, fie referitoare la natura omului. Acest exemplu este ilustrat de cautarea lui Faust. Nelinistea lui Faust este data de dorinta sa interioara de a cunoaste. O dorinta ce urmareste atat depasirea obiectului cunoasterii, cat si depasirea de sine, ca o conditie de progres al persoanei cunoscatoare. Faust exprima astfel dorinta sa de cunoastere (Goethe, Faust, I): "Launtric sa cunosc prin ce se tine universul.

Sa vad puterile. Semintele a toate sa le stiu. Sa nu-mi incurc printre cuvinte mersul". Nelinistea lui Faust se manifesta prin cautare, o cautare ce deschide poarta cunoasterii. Iar pentru el, cunoasterea inseamna "a vedea esentele" considerate cauze prime (Urphanomene).
In interiorul sau insa, cunoasterea este resimtita ca o eliberare sufleteasca, o implinire sau, mai exact, ca o realizare intelectuala de sine.

Aceasta stare interioara este resimtita organic atunci cand Faust spune: "infiorarea e a omului suprema calitate". Este uimirea in fata tainelor, a acelei "porti ascunse" a lumii care exercita asupra lui fascinatia misterelor. Iar fascinatia este un sentiment care ma deschide catre necunoscut si trebuie satisfacut prin cunoastere. In felul acesta considerata problema, cunoasterea este asimilata unei placeri. O bucurie intelectuala resimtita ca o implinire a fiintei.
Calea cunoasterii la Faust este o aventura a spiritului.

Ea nu este inca metoda Este alegerea unei calatorii alegorice in lumea misterelor, prin care se lasa condus de catre spiritul tenebros al lui Mefistofeles, simbolul lumii necunoscute a irationalului si inconstientului abisal. Aceasta calatorie este o reintoarcere la origini, la "cauzele prime". In felul acesta, cunoasterea pentru Faust devine de fapt o cautare a surselor primare ale cunoasterii, singura care poate oferi garantia unei cunoasteri totale, absolute.

Aceasta intoarcere la origini are semnificatia descoperirii si a intelegerii depline a sensurilor primare, a "cauzelor prime" din care vin si in care, dupa ce s-au manifestat consumandu-se, se reintorc toate. Faust este fas cinat de aceste "cauze prime" din care decurge totul, asa cum ne este ilustrat prin "mitul Mumelor" (J.W. Goethe, 1955, II).

In aceasta "aventura a cunoasterii", Faust este condus de Mefistofeles. Acesta din urma, asa cum spuneam, personaj tenebros, simbolizeaza "formele primare" in care sunt inchise "misterele". El este cel care impune o schimbare a metodei, inlocuind ratiunea logica cu magia. El este cel care ii reveleaza lui Faust misterele materiei primare, pe care spiritul clar, luminos al logicii nu-l poate surprinde.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.