Cercetari operationale

Trimis la data: 2003-01-08
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 3340
Autor: Bogdan D.
Dimensiune: 8kb
Voturi: 199
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
CERCETAREA OPERATIONALA definita pe scurt pregatirea stintifica a deciziilor a aparut in perioada celui de- al doilea razboi mondial si se caracterizeaza prin procesul de elaborare a unor modele economico-matematice ce conduc la decizii optime sau aproape optime. Modelarea si simularea proceselor economice disciplina economica de granita cu matematica si tehnica de calcul se ocupa cu fundamentarea deciziilor manageriale in conditii de eficienta pentru producator, cu ajutorul unor modele economico-matematice flexibile si cu posibilitatea utilizarii tehnicilii simularii.
Modele de culegere si prelucrare a datelor folosite in modelarea matematica

Metode exacte permit obtinerea in cadrul unei probleme de decizie economica a unei solutii S care indeplineste, fara nici o eroare restrictiile impuse si/sau conditiile de optim, cerute prin criteriile de eficienta. Daca notam prin S vectorul solutiei adoptate, iar prin S* vectorul solutiei adevarate, atunci: S-S*=0.

Metode aproximative sunt acele metode care permit obtinerea unei solutii S, diferita de solutia adevarata S* printr-un vector (, dominat de un vactor (a dinainte stabilit, adica: |S-S*|=|(|(|(a|

Metodele euristice sunt metode prin care, chiar in cazul unei probleme complexe se obtine intr-un timp relevant scurt, comparativ cu alte metode, o solutie S, acceptabila din punct de vedere practic, fara a avea garantii asupra rigurozitatii rezolvarii.

Structura de multimi a unui sistem in abordare statica si in abordare dinamica
Ansamblul fluxurilor primite de la alte sisteme reprezinta vectorul intrarilor in sistem, iar ansamblul fluxurilor dirijate catre alte sisteme formeaza vectorul iesirilor din sistem. Pentru fiecare sistem cibernetio-economic se distinge un comportament intern si altul exterior strans corelate intre ele si care formeaza comportamentul de ansamblu al sistemului. “Sistemul real” reprezinta sistemul perceput cu simturile omului. “Modelul real” reprezinta sistemul real inlocuit si care corespunde, in principiu, cerintelor sistemului real initial. “Modelul abstract” realizeaza trecerea de la “sistemul real” la “modelul real”, el reprodue sistemul real prin descompunerea sistemului in parti componente elementare si stabileste legaturile dintre acestea.

Concepte clasificari
Conceptul de “model” este relativ nou in comparatie cu metoda modelarii, care a aparut odata cu preocuparea oamenilor pentru cunoasterea stiintifica. Termenul a fost preluat de tehnicieni, de la matemeticieni si apoi de analisti de sistem, pentru a fi utilizat in procesele din economie. Putem spune ca modelul este o reprezentare izomorfa a realitatii, care ofera o imagine intuitiva, dar riguroasa in sensul structurii logice a fenomenului studiat, si permite descoperirea unor legaturi si legitati greu de stabilit pe alte cai.

Principalele criterii pe baza carora facem gruparea modelelor economico-matematice sunt:
1.In functie de sfera de reflectare a problematicii economice:
- modele macroeconomice, modele mezoeconomice, modele microeconomice.

2.In functie de domeniul de provenienta si conceptie:
- modele cibernetico-economice;
- modele econometrice;
-modele ale cercetarii operationale;
- modele din teoria deciziei;
-modele de simulare; -modele de marketing.

3.In funtie de caracterul variabilelor:
-modele deterministe;
-modele stochastice/probabilistice.

4. In funcrie de factorul de timp:
-modele statice;
-modele dinamice.

5.In functie de orizontul de timp considerat:
-modele discrete-secventiale;
-modele continue;

6.In functie de structura proceselor reflectate:
-modele cu profil tehnologic;
-modele informational-decizionale;
-modele ale relatiilor umane;
-modele informatice.

In cadrul fiecarei grupe modelele sunt: descriptive (care realizeaza o cunoastere directa a intreprinderii si reprezinta, de regula, o simplificare a realitatii) si normative (permit obtinerea unui comportament viitor, dorit de catre factorii de decizie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.