Cercetari social - psihologice si social economice ale mediului din punct de vedere psihologic

Trimis la data: 2009-09-17
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 675
Autor: Mihai adrian paun
Dimensiune: 16kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O veche zicala spune ca toate drumurile duc la Roma si in cazul acesta este evident ca nu exista nici o posibilitate sa alegi destinatia. Acelasi lucru se poate spune si despre stiintele economice din perspectiva comportamentului uman. Asa cum Loasby (1976) explica alegerea intr-un sistem complex furnizeaza subiectul de baza al stiintelor economice.
Astfel atunci cand ceea ce numeste el ,,ignoranta partiala” devine o piesa centrala a stiintelor economice, pentru ca subiectul priveste studiul repercursiunilor sociale neintetionate a activitatii umane. Si totusi stiintele economice au fost vinovate de eliminarea posibilitatii alegerii din analiza complexitatii, presupunand existenta influentei perfecte si maximizand comportamentul. Rezultatul este sustinerea idei conform careia toti calatorii care au ajuns la Roma au facut-o ca o alegere si sa maximizeze beneficiul.

Aceasta ipoteza a limitat cercetarile interesante cum ar fi ,,de ce unii oameni nu ajung la destinatie”, astfel incat principala explicatie s-a concentrat pe irationalitatea individului definite ca si esecul de a se adapta modelului psihologic intrinsec anxiomei alegerii. Astfel irationalitatea este o anomalie si de aceea nu este luata in calcul si de aceea egoismul este usor de explicat, obisnuinta, dependenta, preferintele lexicografice, normele sociale, valorile de baza si credintele etice fundamentale sunt pe lista aspectelor ignorate de psihologia umana.

Ca sa reuseasca sa treaca de aceste bariere si sa se angajeze intr-o discutie interdisciplinara s-au obtinut fonduri de la Fundatia Europeana de Stiinte pentru doua workshop-uri pe tema Cercetarii Social-Economice si Social-Psihologice ale Mediului. Initialele (SPEER) in engleza inseama in scotiana verbul ,,a intreba”, cerceta si este derivate din vechiul cuvant englezesc a cauta ceva. Procesul a fost destul de reusit workshop-urile generand un interes crescut si au condus la aparitia acestui numar, a unui volum si a unei liste de politici (amandoua in derulare). Au fost acoperite un numar mare de probleme incluzand sensul valorilor, teoria jocului si dilemele sociale, atitudinile si preferintele, incertitudinea sociala si metoda aprecierii accidentale CVM, normele sociale si etice si divergenta intre disponibilitatea de a platii si a accepta.

Workshop-urile SPEER s-au bazat pe recunoasterea ca deductii false se pot obtine din observatii datorita cutumelor institutionalizate si ingustarea excesiva a perspectivei de cercetare care apare in discipline izolate. Ca rezultat al problemei despre cum sa descrii si sa tratezi lipsa de cunostinte in sensul ignorantei partiale deschide o dezbatere mult mai ampla. Conceptul ignorantei scoate la iveala idea unei lipse de cunostinte ireductibile care nu este niciodata indepartata de cercetare si este de fapt endemica cunoasterii stiintifice. Ca atare ignoranta partiala este dezvaluita datorita unor evenimente externe modelelor de grup sau individuale focusului disciplinar sau privirii de ansamblu si aceasta poate sa forteze schimbare perspectivei.

Economistii cerceteaza cum se pot deriva preferintele din observatii ale comportamentului alegerii, in timp ce psihologii studiaza ce-I motiveaza pe oameni sa aleaga. Unii economisti persista in neglizarea a ceea ce este in spatele comportamentului si prin urmare recomanda politici care esueaza sau au un impact opus celui asteptat. De exemplu comportamentul moral dorit poate fi dezlocuit de stimulente financiare (Frey&Jegen,2000). Speranta noastra in acest numar este sa reusim sa impingem putin mai departe modul de a gandi acceptat, despre mediul economic prin introducerea psihologiei sociala in analiza.

Cook, Keer si Moore deschid acest numar special cu un studiu despre atitudini si intentii fata de cumpararea alimentelor modificate genetic. Aceasta este o arie in care opiniile favorabile ale publicului sunt cautate cu interes de industrie si politicieni pentru a asigura o dezvoltare viitoare a acestei piete. Un model bazat pe teoria comportamentului planificat a lui Ajzen”s este folosita petru investigarea factorilor potentiali care ar putea influenta intentia de a cumpara alimente modificate genetic (AMG).

UN sondaj prin posta la 266 de cetateni ai orasului Caterbury, Noua Zeelanda, a adescoperit ca, comportamentul intentionat era determinat in mod semnificativ de identitatea proprie, atitudini, norme subiective si controlul comportamental perceput. Problema este incadrata in termini de varsta, sex, comportament anterior si increderea in companiile care produc AMG. Autorii incheie cu recomandari de politici si atrag atentia asupra anumitor riscuri pe care le au unele propuneri actuale, cum ar fi etichetarea.

O alta problema de mediu si alimente este si articolul lui Bamberg. Comportamentul cumpararii alimentelor organice dintr-un bio-shop a fost studiat pe un numar de 320 de studenti ai Universitatii Giessen, Germania care in mod current cumparau produse non-organice. Studiul ne aduce aminte ca una este intentia si altul este comportamentul manifestat pe baza intentiei. Oamenii pot avea bune intentii, dar daca implementarea acestor intentii nu este planificata cu grija, comportamentul preferat straluceste prin absenta. Bamberg arata ca formarea unui plan detaliat despre cand sa actionezi, numit implementarea intentiei, poate contracara tendintele comportamentului obisnuit. Stimulentele financiare sunt deasemenea investigate si s-a descoperit ca ele conduc la crestere a performantei testului de cumparare.

Un sistem de motivare combinat nu este mai eficient, sugerand ca diferentele intre motivele comportamentale si interventiile volitionale mai repede se suprapun decat sunt aditionale. Rezultatele lui arata faptul ca, controlul comportamental perceput, un factor important in TPB, ar putea juca un rol diferit atunci cand comportamentul sin nu intentia este obiectul de studiu. Implicatiile din punct de vedere al politicilor economice include imbunatatirea conditiilor cadru (sistem distributie si vanzari) pentrul marketing-ul produselor organice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.