Cerebelul

Trimis la data: 2004-12-16
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 4333
Autor: Andrei Curteanu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 243
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Citind despre rolul pe care il are cerebelul (creiur mic) in mentinerea echilibrului , a tonusului muscular si in coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala , mi s-a parut un subiect deosebit de interesant caci e legat de ceia ce imi place sa fac.
Imi plac sporturile ce presupun mentinerea buna a echilibrului, cum ar fi mersul pe bicicleta , cu rolele , patinajul si schiul. M-au impresionat intotdeauna performantele zburatrilor la trapez din spectacolele de circ , a caror miscari trebuiesc perfect controlate.

In sfarsit , daca as sta sa visez la un viitor in chirurgie, imi dau seama de importanta mare a creierului mic in coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala pentru practicarea acestei meserii.
Suficiente motive pentru a studia aceasta tema !

Dezvoltarea temei
Cerebelul,creierul mic sau creierasul este o parte a encefalului situat in partea posterioara a cutiei craniene, partial acoperit de lobii occipitali ai emisferelor cerebrale , de care este separat printr-o prelungire a durei mater , denumita cortul cerebelului.

Din punct de vedere filogenetic , primele elemente cerebeloase apar la ciclostomi. In ceiace priveste dezvoltarea ontogenetica,el deriva din vezicula metencefalica , fiind situate pe partea dorsala a trunchiului cerebral , de care este legat prin trei perechi de pedunculi cerebelosi.
La om, cerebelul reprezinta 1/10 din greutatea encefalului , avand o greutate de aproximativ 140 g.

Configuratia externa
Cerebelul este un organ ovoid , turtit de sus in jos si alungit transversal,alcatuit din 2 emisfere cerebeloase unite printr-o portiune mediana numita vermis. Suprafata sa este strabatuta de numeroase santuri,dintre care unele sunt mai adanci (fisuri) si mai putin adanci care il impart in lobi,lobuli si lamele.

Lobii au vechime filogenetica si functii diferite:
- Lobul floculonodular(arhicerebelul) este formatiunea cea mai veche si indeplineste functia de reglare a echilibrului datorita aferentelor vestibulare si proprioceptive inconstiente.
- Lobul anterior(paleocerebelul) are rol in mentinerea tonusului muscular (alaturi de nucleul Rosu mezencefalic,substanta reticulata si scoarta cerebrala) actionand prin intermediul fasciculelor vestibule-spinale si rubro-spinale.
- Lobil posterior(neocerebelul) , cel mai nou din punct de vedere filogenetic , asigura coordonarea miscarilor fine comandate de catre scoarta cerebrala.

Cerebelul este legat de trunchiul cerebral prin intermediul pedunculilor cerebelosi care sunt in numar de 3 perechi:
1. Pedunculi cerebelosi inferiori –il leaga de bulbul rahidian
2. Pedunculi cerebelosi mijlocii-il leaga de Punte
3. Pedunculi cerebelosi superiori-il leaga de mezencefal.
Pedunculii cerebelosi sunt alcatuiti din fibre nervoase aferente cerebelului si fibre eferente (de protectie).

Structura interna
Asemanator celorlalte organe nervoase si cerebelul este alcatuit din substanta cenusie si substanta alba , numai ca dispunerea lor difera de cea a trunchiului cerebral si maduvei spinarii.

1.Substanta cenusie
Se gaseste atat la suprafata-formand scoarta cerebeloasa, cat si in interior unde formeaza 4 perechi de nuclei. Scoarta cerebeloasa – dispusa la suprafata , formeaza o patura continua , alcatuita din 3 straturi de celule:
- Stratul molecular sau plexiform(extern) alcatuit din celule stelate mici si celule “in cosulet” precum s din fibre nervoase nemielinizate.
- Stratul celulelor PURKINJE (ganglionar) format din celule mari,piriforme, dispuse pe un singur strat,orientate cu partea mai voluminoasaspre stratul molecular.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.