Cererea si oferta - proiect practica

Trimis la data: 2005-04-21 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Bianca Nitu Dimensiune: 68kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cererea si oferta - proiect practica - Cele trei probleme fundamentale ale oricărui sistem economic de organizare a societăţii (ce, cum şi pentru cine?) sunt soluţionate în mod diferit, cu mijloace şi metode specifice, aşa cum rezultă din analiza evoluţiei economiei moderne. Cererea si oferta - proiect practica

Cererea si oferta - proiect practica - În managementul de bază şi la nivel mijclociu se operează cu două noţiuni: oferta şi cererea. Noi “oferim” şi piaţa “cere” sau viceversa depinde în care parte a firmei ne aflăm. În cadrul acestei lucrări se va examina rolul pieţei, al cererii şi ofertei în soluţionarea acestei triade.

Cererea si oferta - proiect practica - Oferta cuprinde:

1. concepţii, cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţilor economice potrivit căreia producţia trebuie adaptată la cerinţele prezente şi viitoare ale consumatorilor pentru obţinerea eficienţei economice, cum ar fi:
- în loc de a se vinde ce s-a produs trebuie să se producă ce se vinde;
- o nouă relaţie între unitatea economică şi mediu, încadrarea întreprinderii în structura existentă a mediului, sincronizarea între activitatea întreprinderii şi cerinţele mediului. Diferenţa necesităţilor mediului:

Necesitatea:
– cererea pieţei
– nevoilor de consum

- concepţia modernă de ofertă stipulează că finalizarea procesului de vânzare să nu fie vânzarea produsului ci urmărirea comportărilor caracteristicilor sale în consum şi modul în care satisfac nevoile pentru care au fot create.

2. adaptarea întreprinderii la mediu şi piaţă presupune o activitate activă a întreprinderii faţă de piaţă prin:
- educarea consumatorilor (TV, reclame, filme, spoturi, muzică etc.);
- influenţa opţiunii consumatorilor pentru cumpărarea produselor şi creşterea vânzărilor (publicitate, reclame etc.);
- modelarea gusturilor şi preferinţelor (industria modei, bunurilor de larg consum sezoniere etc.).

3. modificarea organizării şi conducerea activităţii economice a întreprinderii:
- raporturi noi între compartimentele întreprinderii şi procesele economice (ponderea între cele cu caracter extern şi intern);
- se sporeşte rolul şi importanţa distribuirii, comercializării şi serviciilor post-vânzare. Compartimentul Management balansează pe cel de producţie care primeşte ordine de la piaţă şi nu de la manager.

4. noi activităţi de întreprindere:
- studiul pieţei şi accesibilităţii serviciilor noi, formelor de comercializare;
- urmărirea comportării în consum a produselor/serviciilor.

Rezultă că o ofertă nu înseamnă doar trei cuvinte “îţi dau asta şi costă atât”, ci un întreg bagaj de informaţii conexe vânzării necesare atât producţiei cât şi satisfacerii pieţei şi creşterii profitului.

Dacă oferta o facem ca să le transmitem celorlalţi ce le putem da, “cererea” se adresează pieţei pentru a spune ce avem nevoie. Ca exemplu, în activitatea de construcţii intervin câteva oferte pe an dar foarte multe “cereri” şi “cereri de ofertă” pentru orice, începând de la hârtie până la utilaje, materiale, personal. Trebuie să ne învăţăm să cerem complet, clar, direct. Dar hai să vedem ce cuprinde noţiunea de cerere şi ce o “diferenţiază de ofertă”.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.