Cererea si oferta de capital

Trimis la data: 2014-10-24 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gabriela_I Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Continutul pietei capitalului, ca de altfel si a celorlalte segmente ale pietei in ansamblul ei, este dat de oferta si cererea de capital.
Oferta de capital cuprinde totalitatea mijloacelor banesti disponibile pentru plasament la un moment dat sau intr-o anumita perioada de timp si la un anumit pret ( dobanda ). Piata respectiva include economiile ce se formeaza in perioada data, capitalul eliberat dintr-un imprumut sau utilizare anterioara, transformarea inactivelor ( imobilizarilor ) in lichiditati active, capitalurile disponibilizate pentru o perioada de timp.

Solicitantii si ofertantii sunt cei care creeaza cererea si oferta de fonduri pe aceasta piata.
Miscarea fondurilor in economie se poate realiza prin :
• Finantare directa - prin concentrarea la banci a disponibilitatilor banesti si utilizarea acestora pentru creditarea utilizatorilor de fonduri.
• Finantare indirecta - prin emisiune de titluri financiare de catre utilizatoriii de fonduri pe piata financiara.

Cererea de capital poate fi:
Cerere structurala - determinata de nevoia finantarii unor actiuni economice in diverse domenii de activitate - achizitii de bunuri, finantarea de programe de dezvoltare, constituirea si majorarea fondurilor financiare ale diverselor organisme si institutii financiar-bancare nationale si internationale
Cerere conjuncturala - efect al insuficientei sau indisponibilitatii resurselor, restrictii in acordarea creditelor, deficite bugetare, deficit al balantei de plati externe

Solicitantii, - cei care creeaza cererea, pot fi grupati dupa:
Activitatea desfasurata - guverne, institutii centrale si locale, companii de stat sau private, banci comerciale si alte institutii bancare,etc.Scopul urmarit - finantarea industriei, aprovizionarea cu petrol si gaze, transporturi si servicii publice, etc.
Ofertantii de capital sunt persoanele fizice si juridice - societati comerciale, de asigurari, banci, fonduri de investitii, fonduri de pensii, etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.