Cesiunea dreptului de autor

Trimis la data: 2011-08-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 7
Autor: Baboi daniela
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Transmiterea contractuala a dr. de autor
Contractul de cesiune este un contract numit (reglementat prin lege) in care una din parti-cedent care poate fi titularul dr. de autor cedeaza celeilalte parti numite cesionar pentru un timp limitat unul sau mai multe dr. patrimoniale asupra unor opere prezente in schimbul unui avantaj economic denumit renumeratie. Acest contract de cesionare poate imbraca una din urmatoarele forme :contract de editare;contract de reprezentare teatrala sau executare muzicala;contracte de inchiriere.
Cesiunea dr. patrimoniale poate prezenta sub urmatoarele forme:
-cesiunea nelimitata in cazul careia se transmit prin contract pe durata delimitata si pentru orice teritoriu toate dr. patrimoniale de autor
-cesiunea limitata in temeiul careia pot fi cedate anumite dr. patrimoniale pentru un anumit teritoriu si pentru un anumit teritoriu si pentru o anumita durata

-cesiunea exclusiva in cazul careia insusi titularul dr de autor nu mai poate utiliza opera in modalitatile pe teritoriul si-n termenul convenit cu cesionarul si nici nu poate transmite dr. respectiv altei persoane
-cesiunea neexclusiva in cazul careia titularul dr. de autor poate utiliza el insusi opera si poate transmite dr. neexculusiv si altor persoane. Acesta nu poate ceda dr. transmis unei alte persoane decat cu consimtamantul expres al cedentului.

Caracterele juridice ale contractului de cesiune ale dr. patrimoniale de autor sunt:
1.contract numit
2.contract consensual
3.contract comutativ
4.contract cu titlu oneros
5.contract intuiu personae deoarece in lipsa unei stipulatii contrare cesionarul nu poate transmite dr. unei alte persoane decat cu consimatamantul concendentului
6.contractului sinalagmatic
7.contract cu executare succesiva

Obiectului contractului de cesiune.
Autorul sau titularul dr. de autor poate ceda altor persoane numai dr. sale patrimoniale.
Partile contractului:
-cedent
-cesionar /cei 2 trebuie sa aiba caoacitatea de a incheia acte juridice de administrare.Cedentul poate fi dupa caz autorul sau titularul dr. de autor. Cesionarul poate fi atat o persoana fizica cat si o persoana juridica.

Forma si clauzele contractului.
Forma- act de ad probatiune insa in lipsa inscrisului constatator, partile sunt in imposibilitate sa faca dovada existentei contractului si cu atat mai putin sa faca dovada continutului acesta.

Clauze:
-dr. patrimoniale transmise
-modalitatile de cedare pentru fiecare dr. patrimoniale transmise
-durata si intinderea cesiunii
-renumeratia titularului dr. de autor
-informatii necesare pentru identificarea partilor contractante

Clauzele privind aprobarea sau agravarea privind modul de executare a obligatilor, termenul si locul platii/ remuneratiei, semnaturile partilor data si locul incheierii contractului. Renumeratia titularului dr. de autor se stipuleaza in contract sub sanctiunea nulitatii relative. Cand remuneratia n-a fost stabilita autorului poate solicita instantei judecatoresti competente stabilite de aceste remuneratie.

Rezilierea -autorului poate solicita desfiintarea contractului in cazul in care cesionarul nu utilizeaza dr. patrimonial transmis sau il utilizeaza intr-o masura ineficienta. Cererea de desfiintare a contractului de cesiune se solutioneaza ca orice cerere de reziliere a unui contract cu prestatii succesive.
Nulitatea contractului:
-capacitatea
-consimtamantul
-obiectul: licit, moral,posibil
-cauza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.