Cetatenia europeana - concept, evolutie, consecinte

Trimis la data: 2012-05-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Bobo srb Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie. Cetatenia reprezinta o institutie care serveste obiect de studiu a mai multor discipline juridice: cum ar fi dreptul international public, dreptul familial, dreptul civil etc., ce se explica prin faptul ca subiectii principali ii constituie statutul si cetateanul care se afla in diferite raporturi stabilite de normele unor sau altor discipline economice

Originile cetateniei pot fi identificate din Grecia antica, cand 'cetatenii' erau cei care aveau dreptul legal sa participe in politica. Dar nu toata lumea era cetatean: sclavii si femeile in principal nu erau. Pentru cei care aveau totusi statutul privilegiat de cetatean, ideea de 'virtute civica' sau 'bun cetatean' erau foarte importante.
Aceasta traditie a dus la o accentuare a datoriilor cetatenilor de-a lungul timpului.

Punctul de vedere liberal asupra cetateniei, dezvoltat in secolul 19, a accentuat importanta drepturilor pentru toti locuitorii. Pe masura ce lucrurile au capatat amploare, ideea de justitie si drepturi politice a devenit realitate pentru o parte din ce in ce mai mare a populatiei.
In secolul 20, sustinatorii 'cetateniei sociale' au mers mai departe si au recunoscut ca drepturile civile si politice sunt doar o parte din ceea ce cetatenii ar trebui sa astepte de la stat. Drepturile cetatenilor ar trebui sa cuprinda conditiile de trai si de munca, nu doar participarea oamenilor in politica.

Un ultim aspect in ceea ce priveste cetatenia, dar unul ce capata o importanta din ce in ce mai mare, implica ideea de educatie. Daca cetatenia in sensul traditional implica sa ne bucuram de anumite drepturi si sa indeplinim anumite indatoriri, intr-un fel se poate spune ca cetatenii 'se fac', nu 'se nasc'. Loialitatea si responsabilitatea de exemplu sunt calitati ce trebuie invatate si cultivate. Astfel, daca aceste calitati sunt esentiale pentru a fi cetatean in adevaratul sens al cuvantului, cetatenii 'adevarati' trebuie sa fie educati, in sensul larg al cuvantului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.