Cetatenia europeana

Trimis la data: 2012-03-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: SANDU DAN Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin instituirea a Tratatului de la Maastricht1 cetatenia europeana dobandeste un rol esential in dezvoltarea a procesului de integrare europeana.Dispozitiile comunitare stabileste ,cetatenia europeana ca obiectiv ce se constitue intr-o noua etapa a procesului de realizare U.E2.Popoarele Europei,au stabilit o uniune cat mai strinsa intre alesi au hotarit un viitor pasnic bazat pe valori comune.Constienta de patrimoniul material si spiritual si moral,U.E.se intemeiaza pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertati,egalitati..U.E.

Tot ea contribuie la pastrarea si dezvoltarea acestor valori comune respectind diversitatea culturilor si traditiilor popoarelor Europei,precum si a identitatii nationale a statelor membre si a organizatiilor puterilor publice la nivel national,regional si local.Uniunea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila si sa asigure libera circulatie a persoanelor ,a marfurilor ,serviciilor,si a capitalurilor,precum si libertatea de stabilire.

In acest scop,este necesar ca evidentiindu-le printr-o carta sa fie intarita protectia drepturilor fundamentale in spiritul evolutie societatii al progresului social si a dezvoltarilor stiintifice si tehnologice.Respectiva Carta reafirma prin respectarea competentelor si indatoririlor Uniuni ,precum si a principiului subsidiaritati drepturi care in special din traditiile,constitutionale si obligatiile internationale, comune statelor membre,Conventia Europeana privind apararea a drepturilor omului si libertatilor,fundamentale,din cartele sociale adoptate de Uniune si de catre Consiliul Europei,precum si din jurisprudenta Curti de Justitie U.E. si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In acest context,Carta va fi interpretata de catre instantele Uniunii si a statelor membre luand in considerare in intregime explicatiile stabilite sub autoritatea presedintiei Conventiei care a elaborat Carta.Faptul de a beneficia de aceste drepturi implica responsabilitati si indatoriri atit fata de precum si fata comunitatea umana in general.In consecinta ,Uniunea,recunoaste,drepturile ,libertatile si principiile enuntate mai jos.

Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht ,cetatenii Uniunii Europene au dobandit o serie de drepturi desprinse din norme avand caracter fundamental ,forta politica -constitutionala a acestui important progres politic nu-si produce inca ,efectele in intregime in cadrul legislativ comunitar.Tratatul de la Amsterdam a adus o serie de completari si anume prima vizeaza articolul17 din TCE 3,in care se precizeaza ca,,cetatenia Uniunii completeaza cetateni nationala si nu o inlocuieste ,,deci se institutionalizeaza un principiu,deja continut in Declaratia Conferintei Interguvernamentale anexata Tratatului de la Maastricht4 .

Aceasta modificare ,aparent nesemnificativa,consolideaza una dintre caracteristicile cetateniei comunitare si anume faptul ca aceasta este inseparabila de cetatenia nationala care ramane orice s-ar spune ,primara si originara.Astfel apreciem ca cetatenia Uniunii se prezinta ca o cetatenie satelit ,in sensul ca dobandirea sau pierderea sa este conditionata de dobandirea sau pierderea cetateniei unuia dintre statele membre ale Uniunii.In acest sens ,dispozitia din art.17 al TCE este foarte clara:,,Este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.