Cetatenia si libertatea de miscare

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: zadakiel Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Trebuie precizat inca de la inceput, faptului ca pana la intrarea in vigoare a Trataului de la Lisabona vorbim de spatiu comunitar insa, dupa adoptarea acestui tratat Comunitatea Europeana primeste personalitate juridica, astfel, in continuare vom vorbi de Uniune Europeana, fiind mai corect folosirea termenului de lucrator in spatiu uniunii decat lucrator in spatiul comunitar.
a. Carta drepturilor fundamentale:
Articolul 45 : Libertatea de circulatie si de sedere : (1) Orice cetatean al Uniunii are dreptul de circulatie si de sedere libera pe teritoriul statelor membre. (2) Libertatea de circulatie si de sedere poate fi acordata, in conformitate cu tratatele, resortisantilor tarilor terte stabiliti legal pe teritoriul unui stat membru.

Domnul Collins sustine ca, in stadiul actual al dreptului comunitar, situatia sa in Regatul Unit in calitate de persoana aflata cu adevarat in cautarea unui loc de munca ii confera statutul de "lucrator" in sensul aplicarii Regulamentului nr. 1612/68 si il aduce in domeniul de aplicare aarticolului 7 alineatul (2) din acest regulament.
Guvernul german reaminteste contextul specific al cauzei care a dus la Hotararea Martinez Sala, mentionata anterior, care se caracteriza prin relatiile foarte stranse si durabile stabilite dintre reclamanta si statul membru gazda, in timp ce in cauza din actiunea principala nu exista nicio legatura intre munca depusa de domnul Collins si cea care a facut obiectul cautarii unui loc de munca de catre acesta din urma.

Raspunsul Curtii
In conformitate cu jurisprudenta Curtii, notiunea de "lucrator", in sensul articolului 48 din tratatsi al Regulamentului nr. 1612/68, are o sfera de aplicare comunitara si nu trebuie interpretatarestrictiv. Trebuie sa fie considerata ca "lucrator" orice persoana care exercita activitati reale siefective, cu exceptia activitatilor cu o amploare atat de mica incat sunt considerate ca fiind purmarginale si accesorii. Caracteristica esentiala a relatiei de munca este reprezentata, conformacestei jurisprudente, de faptul ca o persoana efectueaza, in decursul unei anumite perioade detimp, in favoarea unei alte persoane si sub conducerea acesteia,

prestari de servicii, in schimbulcarora primeste o remuneratie (a se vedea, in special, Hotararea din 3 iulie 1986, Lawrie-Blum,cauza 66/85, Rec., p. 2121, punctele 16 si 17; Hotararea Martinez Sala, mentionata anterior, punctul 32 si Hotararea din 8 iunie 1999,Meeusen, cauza C-337/97, Rec., p. I-3289, punctul 13).
In lipsa unei relatii suficient de stranse cu piata fortei de munca din Regatul Unit, situatia
domnului Collins in 1998 trebuie comparata cu cea a oricarui resortisant dintr-un stat membruaflat in cautarea unui loc de munca intr-un alt stat membru.

Astfel, notiunea de "lucrator" nu este utilizata in Regulamentul nr. 1612/68 in mod uniform. Daca in Titlul II din Partea I a regulamentului mentionat acest termen vizeaza numai persoanele care auavut acces la piata fortei de munca, in alte parti ale aceluiasi regulament notiunea de "lucrator"trebuie inteleasa intr-un sens mai larg.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.