Cetatenie nationala si europeana

Trimis la data: 2012-11-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea_sb
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Grecia Antica, erau numiti "cetateni" erau cei care aveau dreptul legal de a fi parte la afacerile statului. Nu toti locuitorii unui stat erau "cetateni", spre exemplu, sclavii si femeile erau considerati simpli supusi. Dezbaterile filosofice ale epocii reflecta preocuparea pentru definirea "bunului cetatean" si a virtutii civice. A aparut astfel ideea indatoririlor pe care cetateanul trebuia sa le indeplineasca. Ulterior, cetatenia a fost asociata cu identitatea nationala, intrucat "statutul legal al unui "cetatean" era intotdeauna legat de un stat national, de unde legatura dintre cetatenie si patriotism" (Compass - A Manual on Human Rights Education with Young People, Council of Europe, 2002).
In secolul 19, a aparut preocuparea pentru drepturile egale ale cetatenilor. Pe masura ce dreptul de vot s-a extins, justitia si drepturile politice au devenit realitate pentru o parte din ce in ce mai mare a populatiei. In secolul urmator, s-a incercat o extindere a drepturilor cetatenilor la conditiile de munca si de viata, pe langa drepturile civile si politice.

Mobilitatea indivizilor si evolutia societatilor au condus la conceptul de "cetatenie multipla", permitand persoanelor sa fie simultan cetateni ai mai multor tari. De asemenea, se vorbeste despre cetatenie transnationala. De exemplu, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene poseda din ce in ce mai multe drepturi si indatoriri fata de Uniune ca intreg, pe langa cele fata de propriul lor stat national. Cetatenia - constiinta cetateneasca - este tot mai putin legata de un anumit teritoriu.

Semnificatiile conceptului de "cetatenie" sunt diferite: de la accentul pe obligatiile cetatenilor, la drepturile acestora, de la valentele patriotice ale cetateanului la competentele bunului cetatean.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.

Cetatenia democratica vizeaza complexul cunostinte-capacitati-atitudini-valori, respectiv:
- cunostinte si reprezentari - concepte cheie ca libertate, justitie, egalitate, demnitate umana, non-discriminare, democratie, cetatenie, drepturi si responsabilitati, interdependenta si solidaritate, stat de drept; cunoasterea modului de functionare a institutiilor; familiarizarea cu instrumentele nationale si internationale de protectie a drepturilor omului; intelegerea rolului drepturilor omului;

- capacitati - comunicarea activa; gandirea critica; cooperare, interactiune si rezolvare pasnica a conflictelor; participarea la si organizarea unor activitati sociale; promovarea si apararea drepturilor omului;
- atitudini si valori - responsabilitatea fata de actiunile proprii, preocuparea pentru dezvoltarea personala si schimbarea sociala; curiozitatea, acceptarea si aprecierea diversitatii; empatia si solidaritatea cu altii; sentimentul demnitatii umane, a valorii personale si a celorlalti; justitia sociala, dorinta de a activa pentru idealurile libertatii, egalitatii si respectului pentru diversitate.

T. H. Marshal, in cartea sa "Cetatenia si clasa sociala" (Editura Universitatii Cambridge, 1950), sugera ca cetatenia poate fi eficace doar atunci cand asigura accesul la trei tipuri principale de drepturi. In acest fel, autorul identifica trei componente ale cetateniei:
-componenta civila, care include drepturile referitoare la libertatea individuala;
-componenta politica - de ex., dreptul la participare in exersarea puterii politice si de a vota si a fi ales in institutii parlamentare;
-componenta sociala a cetateniei, care se refera la drepturile la un standard decent de viata si accesul egal la educatie, sanatate, locuinta si un venit minim.

Cetatenia inseamna in acelasi timp un statut si un rol.
Ca statut juridic si politic, cetatenia reprezinta ansamblul de drepturi si libertati pe care statul le acorda cetatenilor sai, un echilibru intre drepturi si indatoriri, un contract civic intre stat si individ - ca subiect al dreptului, norme legale care definesc apartenenta la un organism politic, loialitatea cetateanului fata de statul care il protejeaza si ii acorda drepturi civice, asigurarea accesului la viata publica si participarea civica.

Ca rol social, cetatenia reprezinta una dintre identitatile individului si presupune dezvoltarea anumitor competente sau a unei culturi civice care fac posibila exercitarea efectiva a statutului de cetatean.Initial se putea vorbii despre trei categorii de cetateni in raport cu statul Roman.Cetateni romani - persoane care apartin statului Roman.
Cetateni straini - personae care apartin unui stat strain.
Apatrizi - persoane care nu apartin nici statului Roman si nici unui alt stat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.