Cezanne

Trimis la data: 2002-07-19
Materia: Administratie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 1812
Autor: Ina p.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cezanne - In istoria picturii universale, opera lui Cezanne a marcat, in mod indubitabil, una dintre cele mai concentrate si mai originale siteze, pentru momentul in care s-a produs, dar in acelasi timp in mod paradoxal fireasca si necesara. Meritul ei primordial rezida in deschiderea unor orizonturi de a carei largime continuam sa ne convingem si astazi.
Cezanne - In devenirea ei, creatia maistrului de la Aix-en-provence s-a alcatuit, in timp, din cateva capitole distincte. Diferentele dintre acestea au fost determinate de tehnicile de lucru, de evolutia intervenita in cunostintele sale despre mestesugul picturii, de schimbare a modalitatilor de sublimare a realului in imagine, precum si de obtiunile stilistice-trnsante si nu o data contradictorii.

Cezanne - Pentru cel care primul cotact cu acesta opera a fost prijeluit de peisajele inpirate de pe Muntele Sainte-Victoire sau de oricare dintre Baingneurs, cunoasterea ulterioara a unei panze pictate de Cezanne inaintea fazei impresioniste nu poate decat sa surprinda.

Socul privitorului se datoreaza exclusiv deosebirilor frapante de viziune si tehnica, intrucat-aidoma creatiei din din epoca maturitatii- panzele inceputului poarta deja petecea de neconfundat a unui talent robust si de rara autencitate, implinindu-se sub semnele unei dorinte dramatice de a comunica si a unei vointe rar intalnite de a aborda cu luciditate si cu inflexibila tenacitate problemele plasticii, in speranta unei depline rezolvari a acestora.

Egal in inzestrarea celor mai de seama pictori din intreaga istorie a artei europene si stapan-inca din aceasta perioada- pe cele mai de seama mijloace de exprimare ale acestora, Cezanne isi elaboreaza inca prea in graba lucrarile sau, de cele mai multe ori, le supraelaboreaza, penduland nemultumit intre primei descarcari tensionale si aura de arhaism, invecinata picturii practice in academiile de arta ale vremii. Concurenta structurii cromatice este urmarita cu indarjire, intrucat artistul observase sporul de forta expresiva conferit de grosimea mai mare a materiei cromatice, asezata adeseori pe panza cu cutitul de paleta.

,, Cezanne este maistrul nostru, al tuturor.’’
HENRI MATISSE, 1956

,,Cu rabdare, pasionat, cauta solidul, durabilul, permanentul : forma, infrastructurile, bazele realului si ale gandului, ale vietii exterioare si ale celei interioare.’’
RENE HUYGHE, 1936

,,Cautarile lui Cezanne asupra perspectivei au descoperit, prin fidelitatea lor fata de fenomene, ceea ce psihologia recenta trebuia sa formuleze.’’
MAURICE MERLEAU-PONTY, 1945
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.