Cezar Petrescu - Fram, ursul polar

Trimis la data: 2015-02-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 33
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: skill24
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tigrii intrau in arena unul cate unul. Pasul lor era mladios pe nisip. Moale, catifelat, fara vuiet. Nu ridicau nici in dreapta, nici in stanga ochii lor galbeni ca de sticla. Dupa gratii, multimea din staluri privea cu rasuflarea infiorata de teama si de nerabdare.
Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume aceasta multime. Nu
merita nici o privire. Pentru dansii, acum o singura faptura omeneasca era: femeia din mijlocul arenei, infasurata in rochia cu solzi aurii si cu pietre scanteietoare.
Ochii femeii strapungeau; ochii fiarelor coborau in pamant. In mana
intinsa se legana un bici cu canaf de matase. Varful biciului arata locul fiecaruia: -- Tu aci!... Tu dincoace!... Tu dincolo...!
Iar tigrii isi luau fiecare locul stiut, fara impotrivire, inaintand cu pasii lor de guma, balansandu-si cozile grele si lungi.
Sase mingi uriase de lemn se aflau insirate de o parte. Sase de cealalta parte. Tigrul pipaia cu laba rotundul lemnului. Se inalta cu o zvacnire usoara si lina.

Se aseza ca o pisica pe varful unui stalp de poarta. Pe urma astepta
randul celorlalti. Casca. isi zbarlea mustatile tepoase; arata cerul gurii si coltii. in inima privitorilor tremura un fior. in mintea lor staruia un gand. Toti stiau ca, intr-o singura clipa, dintii acestia taiosi si puternici, labele cu ghearele de fier ar putea sfasia, ca pe un pui de vrabie, pe femeia cu rochia de solzi aurii si pietre sclipitoare.

Dar miss Ellian suradea. Asa o chema. Miss Ellian suradea nepasatoare.
in mijlocul salbaticiunilor se afla singura. Fara nici o arma. Atat doar: un bici cu sfichi de matase si privirea ei. Numai cu atat ea prefacea doisprezece tigri de Bengal in douasprezece
pisici blande si ascultatoare. -- Toata puterea imblanzitoarei e in ochi! vorbi un domn batran, chiar in fata gratiilor, catre nepotica de alaturi.

Daca privirea slabeste o singura data, daca tigrii simt ca dresorul se gandeste in alta parte sau ca il prinde frica,
atunci toti se napustesc si... -- Eu ma tem! Nu vreau sa vorbesti asa... Ma tem! sopti copila stran- gandu-se de bratul bunicului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.