Charles Baudelaire

Trimis la data: 2009-05-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.38 / 10
Downloads: 1074
Autor: Sandi
Dimensiune: 20kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
”Nu a avut viata pe care o merita,, Viata lui Baudelaire pare o exemplificare a acestei consolatoare maxime. Nu-si merita, desigur, mama, stramtoarea materiala perpetuă, consiliul de familie, amanta avara si nici acel sifilis- si ce a putut fi mai nedrept decat moartea sa prematura?
La moartea tatalui sau baudelaire avea sase ani si traia adorandu-si mama; fascinat, inconjurat de atentie si grija, nu-si dadea inca seama ca exista ca persoana, ci se simtea contopit in trupul si inima mamei sale printr-un fel de participare primitiva si mistica si se pierdea in caldura blanda a dragostei lor reciproce; ei construiau impreuna un singur camin, o singura familie, un cuplu incetuos.

„Eram totdeauna viu in tine – ii va scrie el mai tarziu – erai numai si numai a mea. Erai totodata un idol si un camarad.” Caracterul sacru al acestei legaturi nici nu ar putea fi exprimat mai bine: mama este un idol, iar copilul este consacrat prin afectiunea pe care i-o poarta; departe de a resimti povara unei existente ratacitoare, nelamurite si zadarnice, el se considera fiu de drept divin.

Este totdeauna viu in ea; aceasta inseamna ca s-a pus la adapost intr-un sanctuar, ca nu este si nici nu vrea sa fie decat o emanatie a divinitatii, un gand modest si constant al sufletului ei. Si tocmai prin aceasta asorbire deplina in fiinta a carei existenta ii apare ca o necesitate si un drept, el este protejat impotriva nelinistii,se contopeste cu absolutul, este justificat.

In noiembrie 1828 aceasta femeie atat de iubita se recasatoreste cu un militar; Baudelaire este dat in gazda. Din acea epoca dateaza faimoasa sa ”fisura,, .Crepet citeaza in legatura cu aceasta nota semnificativa a lui Buisson: „Baudelaire era un suflet foarte delicat, foarte fin, original si tandru care se fisurase la prima ciocnire cu viata,,. Se produsese in existenta sa un eveniment pe care nu-l putuse suporta: cea de-a doua casatorie a mamei sale.

Pe aceasta tema era inepuizabil si teribila sa logica se rezuma totdeauna astfel: ”Cand ai un fiu ca mine – ca mine rea subanteles – nu te recasatoresti,,. Aceasta ruptura brusca si durerea pe care i-a provocat-o l-au aruncat fara tranzitie in existenta sa personala. Viata sa s-a retras ca o maree lasandu-l singur si sterp. De pe atunci inca isi considera aceasta izolare drept un destin.

Ceea ce inseamna ca nu se margineste sa o suporte cu pasivitate, in speranta ca este trecatoare: dimpotriva, se arunca cu furie, se inchide in ea si, din moment ce a fost condamnat, doreste cel putin ca aceasta condamnare sa fie definitiva.

Intalnim aici alegerea originla pe care Baudelaire a facut-o in el insusi, angajarea absoluta prin care fiecare din noi hotarasete, intr-o situatie particulare, ceea ce este si ceea ce va fi. Parasit, respins, Baudelaire a vrut sa treaca pe raspunderea lui aceasta izolare. Si-a revendicat singuratatea pentru ca ea sa provina cel putin, din sine insusi, pentru anu fi silit sa suporte dinafara.

El a resimtit ca era un altul prin brusca dezvaluire a existentei sale individuale, dar, in acelasi timp, a afirmat si a reluat pe raspunderea lui aceasta alteritate, cu umilinta, ura si orgoliu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.