Cheltuielile publice pentru actiuni social -culturale

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 8.59 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladau Rela
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O componenta importanta a politicii sociale a statelor o reprezinta satisfacerea nevoilor cu caracter social care presupune folosirea in mai mare masura a resurselor financiare publice in scopul imbunatatirii conditiilor de viata ale populatiei, a calitatii fiecarui individ.
In acest sens, in America si Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial, a aparut o doctrina politica referitoare la sisteme de interventie in directia satisfacerii nevoilor fundamentale ale cetatenilor sub denumirea de WELFARE STATE (stat al bunastarii), datorita sistemului economic modern ce s-a dovedit neputincios in satisfacerea multitudinii de necesitatii colective legate de protectia, siguranta si bunastarea indivizilor.
Nevoile generale cum sunt invatamantul, cultura, asistenta medicala, protectia sociala s.a., pentru a fi realizate, reclama organizarea de catre autoritatile publice centrale si locale a unor actiuni cu ajutorul anumitor institutii publice, care prevad pe perioade mari de timp realizarea obiectivelor si necesita importante resurse banesti din partea societatii, indeosebi a statului.

Cheltuielile publice pentru actiuni social-culturale sunt indreptate spre realizarea de servicii in mod gratuit, cu plata redusa sau sub forma de alocatii bugetare, pensii ajutoare si alte indemnizatii, de a caror finantare beneficiaza anumite categorii sau grupuri sociale si in unele cazuri chiar intreaga populatie, avand in acelasi timp un rol economic si social, deoarece pe seama resurselor alocate de stat se asigura: educatia si instructia copiilor si tinerilor, ridicarea calificarii profesionale, asistenta medicala a indivizilor; se influenteaza evolutia demografica; se asigura un sistem de protectie sociala, ridicarea nivelului cultural, artistic si de civilizatie al membrilor societatii.

Rolul economic al acestor cheltuieli se manifesta si in actiunea lor asupra consumului, in sensul ca influenteaza cererea de bunuri de consum si, pe aceasta cale stimuleaza sporirea productiei.
Din datele calculate in anul 2000 s-a constatat ca tarile dezvoltate repartizeaza intre 23% si 56% din P.I.B. pentru finantarea actiunilor social-culturale si peste jumatate din cheltuielile bugetare sunt destinate actiunilor social-culturale, in timp ce tarile in curs de dezvoltare indreapta spre aceste destinatii intre 1,3% si 15% din P.I.B. iar ponderea cheltuielilor de aceasta natura in totalul cheltuielilor bugetare este mica.

Analiza retrospectiva a cheltuielilor pentru actiuni social-culturale evidentiaza o crestere absoluta si relativa fiind consecinta fireasca a dezvoltarii economice a tarilor respective. Volumul cheltuielilor publice pentru actiuni social-culturale este influentat si de factorul demografic. Cresterea demografica sustinuta in tarile in curs de dezvoltare, modificarile de structura a populatiei in tarile dezvoltate, inregistrate in special in perioada postbelica, au determinat nu numai extinderea serviciilor sociale si a resurselor necesare, ci si intretinerea unor programe sociale ( ex: de sprijinire a familiilor cu multi copii, a persoanelor defavorizate etc.) sau de extindere a programelor existente asupra unor segmente tot mai mari ale populatiei( cum sunt, de exemplu, asigurarile sociale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.