Cheltuielile publice pentru obiective si actiuni economice pentru protectia mediului si pentru cercetare-dezvoltare

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cadrul acestei categorii sunt incluse cheltuielile care se refera la finantarea obiectivelor si activitatilor cu caracter economic din intreprinderile sectorului public si la subventionarea unor intreprinderi proprietate privata ori mixta din domeniul productiei si distributiei de energie si combustibil, industriei extractive, agriculturii, transporturilor, telecomunicatiilor, constructiilor, precum si al altor intreprinderi care se bucura de protectie din partea statului.

In ansamblu lor, cheltuielile publice privind sectorul economic reprezinta intre aproximativ 7-13% din totalul cheltuielilor publice ale statelor dezvoltate, iar in tarile in curs de dezvoltare, acestea ajung pana la 30%. In ceea ce priveste ponderea acestor cheltuieli in produsul intern brut, cheltuielile publice pentru actiuni economice detin proportii reduse, situandu-se in general sub 6%.
In Romania, cheltuielile pentru finantarea economiei nationale au reprezentant 52,5% din total, in anul 1950; 64,3% in 1960; 61,9% in 1970; 62,4% in 1980; 56,1% in 1989.

In 1990 cheltuielile respective au reprezentat 48,3% din total. Ponderile consistente ale acestei categorii de cheltuieli se explica prin modul centralizat de finantare a investitiilor sectorului de stat pe seama resurselor bugetare. Dupa decembrie 1989 s-a trecut la restrangerea treptata a sferei si diversificarii sectorului public si la introducerea unor forme noi de organizare si gestionare a unitatilor din sectorul public.

S-a asigurat promovarea concurentei si liberalizarea preturilor si salariilor, piata devenind principiul regulator al productiei, schimbului si consumului; au fost introduse noi instrumente economico-financiare menite sa stimuleze desfasurarea unei activitati eficiente, restrictionarea celei neeficiente etc. Astfel s-a trecut la restrangerea la minimum a interventiei statului prin mijloace administrative in deciziile agentilor economici cu privire la alocarea si folosirea resurselor, la extinderea sau reintegrarea activitatilor, la circulatia mijloacelor de productie care se desfasoara prin mecanismul economiei de piata.

Toate aceste eforturi si-au demonstrat, in timp, eficienta astfel incat la nivelul bugetului de stat din ultimii ani cheltuielile pentru obiective si actiuni economice au reprezentat pana la 20% din total, valoare sensibil diminuata fata de cele inregistrate in anii precedenti. De mentionat ca la aceasta performanta s-a ajuns, in special, prin micsorarea semnificativa a subventiilor de exploatare acordate de stat sectorului public al economiei, mai ales datorita restrangerii dimensiunilor acestuia, ca rezultat direct al procesului de privatizare.

Activitatea economica in sectorul public este organizata in cadrul companiilor(societatilor) nationale, regiilor autonome sau al societatilor comerciale dupa caz. Atat companiile, regiile autonome, cat si societatile cu capital integral sau majoritar de stat au obligatia sa-si acopere cheltuielile din venituri proprii. In situatii justificate in care veniturile proprii nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, fie datorita influentei unor factori conjucturali, fie datorita politicii promovate de stat pe linia preturilor de vanzare, a exporturilor si altele, finantarea cheltuielilor se efectueaza pe seama fondurilor procurate de pe piata capitalului de imprumut.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.