Cheltuielile publice pentru servicii publice generale, ordine publica, siguranta nationala si aparare

Trimis la data: 2010-06-05
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru turcu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Serviciile publice generale se asigura societatii prin intermediul unor componente ale sistemului institutional public, care sunt :
- organe ale puterii si administratiei de stat, reprezentand administratia prezidentiala, organele puterii legislative, organele judecatoresti, organele puterii executive, centrale si locale.
- organe de ordine publica si siguranta nationala, reprezentand politia, jandarmeria, servicii de informatii, servicii speciale de protectie si paza. Principalele atributii ale aparatului de stat sunt stabilite prin Constitutie si prin legi speciale. Ele se refera la aspecte privind conducerea generala a vieti social-politice si economice la nivel central ( Administratie prezidentiala, Guvern, Parlament, Inalta Curte de Casatie si Justitie, ministere si alte organe centrale subordonate Guvernului) si anume:
Aceste cheltuieli detin ponderi reduse in totalul cheltuielilor publice sau in P.I.B., atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare.In Romania, asemenea cheltuieli sunt inscrise in bugetul administratiei centrale de stat, si in bugetele locale, in doua pozitii distincte: cheltuieli cu ordinea publica si siguranta nationala si cheltuieli pentru administratia statului, delimitate, la randul lor, pe categorii ale institutiilor (presedintie, putere legislativa, organe judecatoresti si procuratura, organe ale puterii executive s.a.).

Ca structura, cheltuielile privind serviciile publice generale cuprind cheltuieli curente, prin care se asigura functionarea acestor institutii, reprezentand majoritatea absoluta din totalul lor, adica aproximativ 85% si cheltuieli de capital, de creare si dezvoltare a inzestrarii tehnice, a automatizarii si informatizarii acestora. La randul lor, cheltuielile curente cuprind salariile si alte drepturi de personal, cheltuieli materiale, amortismente sau chirii, cheltuieli dministrativ-gospodaresti, de protocol si altele.

Intretinerea aparatului administratiei de stat necesita cheltuieli din ce in ce mai mari, atat ca urmare a cresterii numerice a acestuia, cat si a inzestrarii lui cu mijloace modeme.Pe de alta parte, cresterea absoluta a populatiei si afluenta acesteia catre zonele urbane unde, de regula, pulseaza viata economica, ridica probleme din ce in ce mai mari cu caracter edilitar gospodaresc, social-economic si administrativ. Dezvoltarea economiei si extinderea asezarilor pe orizontala si pe verticala, concomitent cu cresterea gradului de urbanizare, cu accelerarea deplasarii in spatiu a oamenilor, a marfurilor si informatiilor, a determinat adaptarea formelor de administratie la specificul conditiilor social-economice si tehnice contemporane.

Complexitatea vietii economice si sociale, aparitia si accentuarea fenomenelor de criza, a perturbatiilor in echilibrul social, in comportamentul civic al unor grupuri ale populatiei, toate acestea conduc la sporirea numarului persoanelor ocupate in aparatul administrativ de stat, in organele de politie, jandarmerie si la cresterea costului administratiei publice, determinand, implicit, sporirea cheltuielilor publice aferente aparatului administrativ si de ordine interna.

In functie de importanta si gradul de subordonare a institutiilor publice, cheltuielile privind serviciile publice se includ in bugetul administratiei centrale sau in bugetele unitatilor administrativ-teritoriale dupa caz. In statele federale, cheltuielile respective se repartizeaza pe cele trei verigi ale sistemului bugetar: bugetul federal, bugetele statelor membre ale federatiei, ale regiunilor sau provinciilor si bugetele administratiei locale.Cheltuielile pentru administratie difera de la un stat la altul si sunt in functie de felul organizarii administrative. De regula intr-o organizare administrativa centralizata cheltuielile de administratie sunt mai mari decat in cazul unei descentralizari administrative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.