Chemosinteza

Trimis la data: 2003-12-15 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3782
Autor: Manuel Damian Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Chemosinteza - Capacitatea unor organisme (chemautotrofe) de a realiza sinteza substantelor organice din substante minerale cu ajutorul energiei chimice eliberate in procesele de oxidare a unor substante organice ca H2, H2S, Fe, NH3, HNO3 este un tip de nutritie autotrofa.

Organismele chomesintetizante sunt bacteriile . Dupa substantele minerale pe care le oxideaza, bacteriile chemoautotrofe pot fi de mai multe tipuri:
1. bacteriile sulfuroase
2. bacteriile nitrificatoare
3. Hidrogenbacteriile
4. bacteriile feruginoase
5. bacteriile metanogene

1. bacteriile sulfuroase
Inlatura efectul toxic al hidrogenului sulfurat si redau sulful in circuitul biologic. Ele se gasesc pe fundul apelor statatoare si oxideaza compusii minerali cu sulf. Sursa lor de energie este constituita din hidrogenul sulfurat (H2S) pe care il trasforma in sulf (S), acid sulfuros (H2SO3) si acid sulfuric (H2SO4). Sulful astfel obtinut este absorbit si asimilat de plante.

2. bacteriile nitrificaroare
Carenţa azotului în nutriţia plantelor duce la îngălbenirea frunzelor la încetinrea sau oprirea creşterii acestora. Excesul de azot duce la prelungirea perioadei de vegetaţie, la formarea abundentă a frunzelor şi la mărirea sensibilităţii la boli. Azotul poate fi luat de plante din sol, din apă, din atmosferă şi chiar din corpul altor organisme.
bacteriile nitrificatoare trasforma amoniacul (NH3) in acid azotos (NHO2) si pe acesta in acid azotic (NHO3). Din aceasta categorie fac parte nitritbacteriile, care traiesc in natura in prezenta altor bacterii saprofite, ce descompun substantele organice din cadavre punand in libertate NH3 si nitratbacteriile (ex: Nitrobacter, Azotobacter).

3. Hidrogenbacteriile
Sunt raspandite in gunoiul de grajd, solurile mlastinoase, tinoavele si apele statatoare. Ele oxideaza hidrogenul si sunt raspandite in aceste medii putin aerate in care are loc punere in libertata a hidrogenului prin fermentarea celulozei.

4. bacteriile feruginoase
Oxideaza sarurile feroase in compusi ferici. Sunt raspandite in soluri si ape care contin cumpusi ai fierului. Fierul este utilizat de plante sub formă de săruri feroase şi ferice . El este absorbit de plantele terestre prin sistemul radicular, iar de plantele acvatice, submerse prin întreg corpul lor, sub formă de ioni. Carenţa ferului în corpul plantei determină îngălbenirea frunzelor şi încetinirea creşterii.
Aceste bacterii contribuie la formarea zacamintelor de fier de pe fundul lacurilor şi al mlaştinilor. In lipsa sarurilor feroase unele bacterii pot oxida si saruri manganoase, formand zacamintele de mangan.
bacteriile feruginoase se inmultesc in tuburile de fier ale conductelor de apa, astupandule.

6. bacteriile metanogene
Acestea sunt bacterii anaerobe care traiesc in namolul mlastinilor, lacuri si ape de canal, precum si in stomacul animalelor erbivore, unde participa la degradarea hranei vegetale. bacteriile metanogene produc mari cantitati de gaz metan care se ridica la suprafata apei sub forma de bule, in straturile profunde de namol al apelor statatoare.
Ele reduc dioxidul de carbon (CO2) la metan (CH4) in conditii anaerobe, in prezenta unor catalizatori celulari.
4H2 + CO2 -> CH4 + 2H2O

La toate tipurile de bacterii chemosinteza se desfasoara in doua etape:
1. Faza de lumina
- absorbtia luminii de catre pigmentii fotosintetizanti;
- formarea agentului reducator in forma NADPH + H+
- eliberarea oxigenului prin fotoliza apei
- Formarea ATP-ului ca sistem de transfer al energiei

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.