Chestiunea ecologica in contextul teologiei sociale

Trimis la data: 2008-09-21
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 580
Autor: Arrararuca
Dimensiune: 15kb
Voturi: 74
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chestiunea ecologica in contextul teologiei sociale
Ecologia este o ştiinţă sau o disciplină a biologiei care se ocupă cu studiul sistemelor complexe alcătuite din sisteme biologice si mediul lor. De aice rezulta ca că ecologia studiază de fapt relaţiile de interacţiune între viaţa şi mediu. Ecologia se ocupă cu studiul sistemelor supraindividuale, cum sunt: populaţia, biocenoza, ecosistemul şi biosfera.
Chestiunea ecologica in contextul teologiei sociale
Populaţia este, din punct de vedere ecologic un sistem de indivizi din aceiaşi specie, situaţi în acelaşi biotop. Biocenoza este un sistem de populaţie ataşat de un anumit biotop. Ecosistemul este un sistem complex alcătuit din biocenoză şi biotop, adică din fragmentul de scoarţă terestră populat şi transformat de o biocenoză.

Chestiunea ecologica in contextul teologiei sociale
Biosfera cuprinde toate ecosistemele de pe planeta noastră . Ea nu trebuie confundata cu învelişul viu al Pământului, cu substanţa vie planetară. Este ceva mai mult . Biosfera cuprinde învelişul viu cu mediul său, adică cu părţile din litosferă, hidrosferă şi atmosferă, care au fost vizualizate.

a.) Încălzirea globală şi meteo-scenariile viitorului

Ameninţările la adresa mediului înconjurător global se împart in câteva tipuri de baza : poluarea, acumularea de resturi şi gunoaie, care nu pot fi distruse în scurt timp sau reciclate şi epuizarea unor resurse care nu se pot reface. Cantitatea de gunoi menajer – ceea ce se aruncă la tomberon – produsă în fiecare zi în ţările industrializate este uluitoare ; aceste ţari au fost numite uneori „ societăţii ale gunoiului „ datorită faptului că volumul lucrurilor aruncate este în realitate foarte mare . De exemplu, mâncarea este de cele mai multe ori cumpărată în ambalaje, care se aruncă. Unele dintre ele pot fi reprocesate şi refolosite, dar majoritatea nu . Unele tipuri de articole din material plastic folosite pe sacră largă devin pur şi simplu gunoaie inutilizabile; ele nu pot fi reciclate, aşa că trebuie arse în gropi speciale.

Când analiştii mediului înconjurător vorbesc despre materialele reziduale, ei nu se referă doar la bunurile, care sunt aruncate la gunoi, ci şi la reziduurile gazoase pompate în atmosferă . Asemenea exemple sunt dioxidul de carbon eliberat în atmosferă prin arderea de combustibili - cum ar fi motorina şi cărbunele la maşini şi respectiv centrale electrice -, cât şi gazele eliberate în aer prin folosirea buteliilor cu carbon exercită o influenţă majoră în procesul încălzirii globale, pe care îl au în vedere mulţi oameni de ştiinţa, în timp ce alte gaze atacă stratul de ozon dimprejurul pământului.²

Se crede că încălzirea globală se produce în modul următor : creşterea cantităţi de dioxid de carbon în atmosfera pământului funcţionează precum geamul ce înveleşte o seră; acesta permite razelor soarelui să pătrundă, dar acţionează ca o barieră care le împiedică să iasă.
Efectul este de încălzire a pământului; de aceea , încălzirea pământului este definită uneori drept „efectul de seră „. Dacă procesul de încălzire globală are loc cu adevărat, consecinţele ar putea fi devastatoare. Printre altele, nivelul marilor va creşte, pe măsură ce calotele de gheaţă polară se vor topi, iar oceanele se vor încălzi şi se vor extinde. Oraşele care se află în apropierea ţărmului sau în zone joase vor fi inundate şi vor deveni de nelocuit. Suprafeţe întinse de pământ fertil vor deveni zone deşertice.

Stratul de ozon, care se află la înălţime în atmosfera pământului, formează un scut, care conferă protecţie împotriva radiaţilor ultraviolete. Gazele folosite în aerosoli şi la frigidere produc particule, care intră în reacţie cu stratul de ozon, în aşa fel încât conduce la subţierea acestuia . Se consideră că aceste produse chimice au produs găuri detectabile în stratul de ozon la ambii poli, subţiindu-l în alte locuri. Radiaţiile care, în consecinţă, sunt eliberate în atmosfera pământului produc o varietate de efecte potenţial distructive, inclusiv o creştere a frecvenţei cataractei la ochi ( ceea ce poate duce la orbire) şi a producerii a cancerului de piele.

Industria modernă, încă în curs de dezvoltare în lumea largă, a dus la creşterea abrupt de resurse de energie şi de materii prime. Dar rezervele – de asemenea surse de energie şi de materii prime ale pământului – sunt limitate. Chiar şi la ratele curente ale folosirii, de exemplu, resursele de ţiţei ale lumii cunoscute în prezent vor fi complet epuizate până în anul 2050. Noi rezerve de ţiţei ar putea fi descoperite şi pot fi inventate resurse alternative de energie ieftină, dar va exista în mod inevitabil un moment când unele resurse de bază vot fi complet secătuite, dacă consumul global nu va fi limitat

Privind perioada de sfârşit a secolului XX către cel viitor, nu putem anticipa dacă următoarea sută de ani va fi marcată de evoluţii sociale şi economice paşnice sau de o multiplicare a problemelor globale – care să depăşească eventual capacitatea oamenilor de a le rezolva. Spre deosebire de sociologii care scriau acum două sute de ani, noi vedem limpede că industria modernă, tehnologia şi ştiinţa nu sunt nicidecum întru totul benefice, în ceea ce priveşte consecinţele lor. Lumea noastră este mult mai populată şi mai bogată decât oricât înainte : întrevedem posibilitatea de a ne controla destinul şi de a ne îndrepta viaţa către un trai mai bun – lucru de neimaginat pentru generaţiile anterioare – şi totuşi lumea se îndreaptă către dezastrul economic şi ecologic. A afirma aceasta nu înseamnă a încuraja o atitudine de disperare, resemnată.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.