Chimia Organica - Alcool

Trimis la data: 2016-03-13 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: florinrosca123 Dimensiune: 333kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins:

Compusi hidroxilici
Alcooli monohidroxilici saturati
Nomenclatura si izomeria alcoolilor
Proprietati fizice

Prin inlocuirea unuia sau a mai multor atomi de hidrogen in molecula hidrocarbuirilor cu atomi sau grupe de atomi, formate din alte elemente decat carbonul (numite grupe functionale), se obtin derivati ai hidrocarburilor care formeaza clase de compusi organici. Grupele functionale constituie, de fapt, centrii de reactivitate chimica ai moleculelor.

Fiind cele mai puternice interactiuni intermoleculare, legaturile de hidrogen determina puncte de topire si de fierbere ridicate. Asa se explica de ce alcoolii au puncte de fierbere ridicate in comparatie cu punctele de fierbere ale altor compusi organici cu structuri asemanatoare lor.

De exemplu, punctul de fierbere pentru CH3-OH este +64,7˚C, iar punctul de fierbere pentru CH3Cl este -23,7˚C.

La temperatura obisnuita, alcoolii inferiori sunt substante lichide. Alcoolii inferiori sunt substante miscibile cu apa, adica se dizolva in apa in orice proportie, deoarece intre moleculele lor si moleculele apei se formeaza legaturi de hidrogen.

Solubilitatea alcoolilor in apa scade cu marirea catenei si creste cu cresterea numarului de grupe hidroxil.Metanolul sau alcoolul metilic (CH3-OH) este un lichid incolor, volatil, cu miros specific, miscibil cu apa. Este toxic pentru organismul uman: consumat in cantitati mici provoaca orbirea, iar consumat in cantitati mari provoaca moartea, doza letala fiind de 0,15 g/kg corp.

Este utilizat ca dizolvant pentru grasimi, lacuri si vopsele, la fabricarea aldehidei formice folosite in cantitati mari la obtinerea unor materiale sintetice sau coloranti.

Etanolul sau alcoolul etilic (CH3-CH2-OH) este un lichid incolor, cu gust arzator si miros specific, miscibil cu apa. Este cunoscut, apreciat si preparat din cele mai vechi timpu. Sucurile dulci din fructe fermenteaza sub actiunea microorganismelor din drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae), conducand la alcool etilic:C6H12O6 (glucoza) -> 2 CO2 + 2 C2H5OH (etanol)

Procesul descris de reactia de mai sus se numeste fermentatie alcoolica.Consumat in cantitati mici, sub forma bauturilor alcoolice, este un excitant al sistemului nervos. Consumat in doze mari este toxic.Se oxideaza aerob, sub actiunea enzimelor produse de unele bacterii, la acidul acetic.
Procesul se numeste fermentatie acetica si ajuta la obtinerea otetului alimentar din vin:CH3-CH2-OH + O2 -> CH3-COOH + H2O

Glicerina (sau 1,2,3-propantriol sau glicerol) este un lichid cu consistenta siropoasa, incolor, inodor, cu gust dulce si solubil in apa. Industrial, se obtine din propena.

Este folosita ca dizolvant in cosmetica, in medicina, la fabricarea sapunurilor, la prepararea lichidelor antigel, la fabricarea unor rasini sintetice etc. O utilizare importanta a glicerinei este ca materie prima pentru obtinerea dinamitei. Prin esterificarea glicerinei cu acid azotic se obtine trinitratul de glicerina, numit impropriu si nitroglicerina.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.