Chimia - stiinta a vietii

Trimis la data: 2007-02-19 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 4332
Autor: Dido_aly Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Chimia este ştiinţa care studiază structura, proprietăţile şi transformările substanţelor. Fenomenele sunt transformările pe care le suferă corpurile.Fenomenul chimic este acea transformare a corpurilor prin care se schimbă compoziţia substanţelor.

Exemple: - ruginirea lemnului;coacerea cozonacului;etc.
Fenomenul fizic este schimbarea pe care o suportă substanţele fără modificarea compoziţiei acestora.Exemple:trecera dintr-o stare de agregare în alta;schimbarea formei corpurilor;etc

2.Corp, substanţă, proprietăţi, materie(definiţie, clasificări)
Corpurile sunt părţi delimitate de materie.
Exemple:aerul dintr-o cameră;apa dintr-o sticlă;

Corpurile pot fi alcătuite din una sau mai multe substanţe. Corpurile alcătuite diferit în toată masa lor conţin materiale(au compoziţie neuniformă, fiind alcătuite din mai multe componente).

Exemple:materialele plastice:
a)au proprietăţi diferite(opace, transparente, etc);b)sunt rezistente la actiunea degradantă a substanţelor chimice;Substanţele sunt forme de organizare a materiei. O substanţă este materia cu aceiaşi compoziţie.
Exemple:aerul din atmosferă;apa de pe glob;
Substanţele pot fi:naturale: apa, aerul, oxigenul, aurul;artificiale: plasticul, sticla, hârtia;

Materia este tot ceea ce ne înconjoară; ea stă la baza constituirii Universului. Lumea care ne înconjoară poartă numele de materie. Ea are următoarele proprietăţi:ocupă un spaţiu;nu se creează;nu dispare;se găseşte în continuă mişcare şi transformare;

3. Clasificarea substanţelor
a)după starea de agregare, substanţele pot fi:substanţe solide;
substanţe lichide;substanţe gazoase;

Starea solidă este starea în care corpurile au formă şi volum propriu.
Particulele componente se atrag cu forţe puternice, de aceea ele ocupă poziţii fixe în jurul cărora se execută mişcări de oscilaţie. Unele corpuri solide, prin încălzire, se topesc, trecând în stare lichidă; spaţiile dintre particulele componente se măresc, iar forţele de atracţie dintre particule devin mai mici. Starea lichidă este starea în care corpurile iau forma vasului, dar au volum propriu.

Un corp în stare lichidă, prin încălzire, se vaporizează, deci trece în stare gazoasă. Între particule acţionează forţe de atracţie foarte mici.
Starea gazoasă este starea în care corpurile nu au nici formă, nici volum propriu.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.