Chimia si calitatea vietii

Trimis la data: 2012-08-17
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 0
Autor: alexbpr
Dimensiune: 169kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chimia reprezinta o stiinta fundamentala, care studiaza substantele cu structura si proprietatile lor. Acestea este unul din marele succes ale umanitatii, datorita caruia societatea a reusit sa supravietuiasca.Trebuie sa subliniem ideea ca chimie mai este numita o stiinta de mijloc sau intermediara, pentru ca presupune aliajul compus din mai multe stiinte. Printre acestea se numara biologia, geologia, fizica. Astfel chimia are legaturi cu alte stiinte, ceea ce a facut ca rolul ei sa creasca considerabil. E evident,ca anume aceasta caracteristica de un mijlocitor al stiintelor ,i-a permis chimiei sa se determine drept o stiinta ce pe parcursul anilor a sporit mult calitatea vietii omenesti.
Astazi nu ne mai oprim nici o secunda sa ne intrebam cat din ceea ce ne inconjoara si ne determina viata de fiecare zi este rezultatul unei transformari chimice conduse deliberat de mana omului.De la hartie, materiale de constructii, vopsele si plastic, ingrasaminte si insecticide, la materialele folosite in microelectronica si produse farmaceutice, toate se bazeaza fundamental pe chimie. Belsugul si calitatea vietii noastre sunt bineinteles facilitate anume de chimie.

In secolul XXI industriei chimice ii revine un loc de prim ordin in dezvoltarea economiei internationale si a bunastarii umane.Daca e sa analizam economia, venitul si cifrele obtinute de unele state,putem observa faptul ca unele tari ca: Germania, Franta , SUA au transformat industria chimica intr-una din ramurile de baza a economiei nationale, datorita venitului pe care il aduce.

Chimia este stiinta, avind ca obiect studierea substantelor si a transformarilor lor. Este definita si ca stiinta despre atomi (elemente chimice) si combinatiile lor, deoarece studiaza procesele de transformare a substantelor dintr-una an alta prin regruparea atomilor si modificarea legaturilor dintre atomi.Chimia moderna a evoluat din alchimie, urmand revolutia chimica (1973).

De-a lungul anilor, inca din cel mai vechi timpuri, oamenii au cautat modalitati prin care sa ajunga la rezultate mai bune in toate domeniile. Privind planul chimiei, desi ei nu puteau intelege ce au realizat, oamenii preistorici descoperisera imbalsamarea mumiilor, arte ale tamaduirii, iar alchimistii se iveau cu teorii si studii noi. Recte,nasterea chimiei poate fi atribuita anumitor practici care au fost efectuate de mai multe milenii in multe parti ale lumii, in mod special in Orientul Mijlociu.

Vechii egipteni au pinierat arta chimiei sintetice acum aproape 4000 de ani.Pe la sfarsitul celui de-al doilea mileniu i.Hr., populatiile antice detineau deja tehnologiile necesare care urmau sa formeze bazele mai multor ramuri ale chimiei cum ar fi: extragerea metalelor din minereuri, obtinerea vaselor de lut, fermentarea berii si a vinului, crearea de pigmenti pentru cosmetice si picturi, extragerea substantelor din plante in scopul utilizarii lor ca medicament sau ca parfum, obtinera branzei, obtinerea sticlei si obtinerea de aliaje precum bronzul.

Aparitia chimiei in Europa a avut loc datorita epidemiilor frecvente de ciuma si molimi (cum ar fi moartea neagra) din asa-numitele Vremuri Intunecate, care a dus la o crestere a nevoii de medicamente. Pina in sec XIII ea fiind o stiinta empiric reparativa , dublata de idei mistico-fantastice.

Nasterea chimiei ca stiinta rationala a inceput la sfirsitul sec XIII cind Lomonosov , Lavoisier , Dalton , Berzelius au descopeirt legi generale pentru chimie si au elaborat un limbaj unitar.Acestia au fondat cele 2 laturi inseparabile ale chimiei practice , chimia preparativa si cea analitica (determinarea compozitiei calitative si cantitative ale substantelor in elemente chimice).Se considera insa ca evolutia stiintifica in chimie, a inceput cu Robert Boyle (1627-1691), care formulat ecuatii precum Legea lui Boyle, cu privire la proprietatile starii gazoase. Mai tarziu au urmat legea conservarii masei substantelor in 1783 si dezvoltarea teoriei atomice a lui John Dalton in ajurul anului 1800.

3.Contributia chimiei la calitatea vietii
Perioada de inflorire a chimiei a urmat in secolul XX,odata cu descoperirile intreprinse de Marie Curie,anume ea a intreprins acel pas decisiv necesar.Chimia naste noi ramuri ale stiintelor experimentale: chimia organica, biologia, industriile nucleare, iar din punct de vedere medical, natalitatea creste foarte mult datorita descoperirilor farmaceuticelor.

Dezvoltandu-se enorm pe parcursul secolelor chimia reprezinta acum stiinta ce poate transforma orice intr-un produs de calitate,fiind foarte utila.In prezent exista o puternica industrie chimica, producatoare de imense cantitati de materii prime pentru celelalte industrii si pentru agricultura, da materiale capabile sa inlocuiasca materialele clasice ( metale, materiale de constructie, lemn, etc.), in legatura cu care apare si se dezvolta o alta ramura a chimie, chimia tehnologica. Aceasta studiaza procesele chimice-industriale si metodele de fabricatie cele mai potrivite pentru transformarea materiilor prime din natura in mijloace de productie si de consum.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.