Chimie-fizica - experimente

Trimis la data: 2003-01-22 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1780
Autor: Ariadna Dimensiune: 137kb Voturi: Tipul fisierelor: doc,opj Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Chimie-fizica - experimente
Principiul lucrarii:Căldura latentă specifică de vaporizare a unui lichid este cantitatea de căldură necesară pentru a trece unitatea de masă din substanţa respectivă din stare lichidă în stare gazoasă la temperatură şi presiune constantă. Această mărime se determină de obicei la punctul de fierbere şi la presiunea atmosferică.Căldura latentă de vaporizare poate fi determinată direct printr-o metodă calorimetrică. Metodele calorimetrice de precizie sunt complicate. Calorimetrul poate fi însă modificat astfel încât executarea lucrării poate fi accesibilă şi suficient de precisă.

Principiul lucrarii:Căldura latentă specifică de vaporizare a unui lichid este cantitatea de căldură necesară pentru a trece unitatea de masă din substanţa respectivă din stare lichidă în stare gazoasă la temperatură şi presiune constantă.

Această mărime se determină de obicei la punctul de fierbere şi la presiunea atmosferică.Căldura latentă de vaporizare poate fi determinată direct printr-o metodă calorimetrică. Metodele calorimetrice de precizie sunt complicate. Calorimetrul poate fi însă modificat astfel încât executarea lucrării poate fi accesibilă şi suficient de precisă.

Chimie-fizica - experimente
Pentru începerea reacţiei se măsoară 20 ml H2O2 din soluţia preparată înainte care se introduc într-un păhărel Berzelius de 50 ml şi apoi se toarnă în vasul de reacţie pentru ca amestecarea să se facă brusc.

Atenţie: în momentul turnării apei oxigenate se declanşează cronometrul citindu-se timpul de apariţie a culorii albastre fără a se opri cronometrul.

Operaţiile ce urmează trebuie făcute rapid. În momentul apariţiei culorii albastre, după citirea timpului, se adaugă rapid (din biuretă) 2 ml tiosulfat. Soluţia se decolorează deoarece iodul este consumat de tiosulfat. Este necesar ca intervalul între colorare şi decolorare să fie cât mai scurt.

Se notează din nou timpul de apariţie a culorii albastre, adăugându-se apoi rapid alţi 2 ml de tiosulfat. În total se fac 10-12 adaosuri (4-5 cu câte 2 ml tiosulfat şi 5-7 cu câte 1 ml tisulfat). Spre sfârşitul reacţiei colorarea este mult mai slabă, deoarece apa oxigenată este consumată. Timpii se citesc la apariţia primei tente de colorare.

PRELUCRAREA DATELOR
Din volumul de tiosulfat adăugat se calculează concentraţia de H2O2 nereacţionată până la momentul citit de cronometru. Se va trasa graficul ln funcţie de timp. Se obţine o dreaptă dovedind că reacţia este de ordinul I în raport cu H2O2.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.