Chimie si siliciu

Trimis la data: 2016-01-17 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Isac samy Dimensiune: 81kb Voturi: Tipul fisierelor: odp Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Siliciul este foarte raspandit in natura, insa nu in stare liber,desi masa sa alcatuieste 27,5 % din cea a scoartei Pamantului prin constitutia silicata sub forma silicei (dioxidului de siliciu) si silicati cum ar fi mica, feldspatul, s.a.Siliciul nu e atacat de acizii nitric, clorhidric, sau sulfuric, dar se dizolva in acidul fluorhidric, formand pentafosfat de siliciu (SiF4). Se dizolva in hidroxid de sodiu, formand silicat de sodiu si hidrogen gaz. La temperatura normala siliciul nu reactioneaza cu aerul, dar la temperaturi mari reactioneaza cu oxigenul, formand la suprafata sa un strat de dioxid de siliciu care nu reactioneaza mai departe.

Siliciul nu e atacat de acizii nitric, clorhidric, sau sulfuric, dar se dizolva in acidul fluorhidric, formand pentafosfat de siliciu (SiF4). Se dizolva in hidroxid de sodiu, formand silicat de sodiu si hidrogen gaz. La temperatura normala siliciul nu reactioneaza cu aerul, dar la temperaturi mari reactioneaza cu oxigenul, formand la suprafata sa un strat de dioxid de siliciu care nu reactioneaza mai departe.iliciul este folosit in industria otelului.

In fabricareaotelului, otelul topit este dezoxidat prin adaugarea treptata asiliciului; otelul normal contine mai putin de 0.03% siliciu.Otelul de siliciu, care contine intre 2.5% si 4% siliciu, e folositla fabricarea transformatoarelor electrice.Siliciul este un semiconductor, in care rezistivitatea laparcurgerea curentului electric la temperatura camerei este lalimita dintre cea a metalelor si cea a dielectricilor.

Conductibilitatea siliciului poate fi controlata prin adaugareaunor mici cantitati de impuritati, numite dopanti. Posibilitateade a controla proprietatile electrice ale siliciului si abundentasa in natura au facut posibila dezvoltarea si exploatarea pe larga tranzistorilor si a circuitelor integrate folosite in industriaelectronica.Siliciul este folosit ca materie prima in constructia dispozitivelor semiconductoaresi in fabricareacelulelor solare. Compusii siliciului au diverse utilizari:argila si caolinulsunt materii prime.

Siliciul se mai utilizeaza in :
-industria tranzitorilor datorita propietatilor de semiconductor -sub forma de aliaje (ferosiliciul) cu propietati anticorozive.-sub forma de cuart (SiO )pentru confectionarea lentilelor siprismelor aparatelor optice.-sub forma de silicati (talc ,mica ,feldspati) in industriamaterialelor de constructii :ciment ,ceramica ,portelan si sticla

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.