Chimisti celebrii

Trimis la data: 2004-12-13
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 16
Autor: Petrescu bianca
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1083
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chimisti celebrii
De-a lungul secolelor s-au remarcat prin excelentele sale rezultate, oamenii cu o imortanta majora pentru descoperirile aduse azi chimiei. Descoperirile acestor chimisti au reprezentat piatra de temelie a stiintei de astazi.
Chimisti celebrii
In secolul al XVII-lea, omul de stiinta ROBERT BOYLE a adoptat tehnica de experimentare atenta a lui Galileo si a folosit-o pentru investigarea sistemata a chimiei.Robert Boyle a fost al saptelea baiat si al 14-lea copil ala contelui de Cork, nascut la castelul Lismore, in Irlanda, la 25 ianuarie 1627. A fost un copil-minune, invatand in ca de la o varsta foarte frageda limba latina si franceza,si a fost trimis la Colegiul Eton la numai 8 ani. La numai 11 ani a intereprins multe calatorii in strainatatealaturi de un tutore francez, iar in anul1641 se afla in Florenta pentru a studiascrierile lui Galileo.

Chimisti celebrii
S-a intors in Angla in anul1644 si a hotarat sa se dedice cercetarilor stiintifice, alaturandu-se unui grup de oameni cu aceleasi aspiratii si idealuri numit “Colegiul Invizibil”.Mai tarziu este recunoscut si legalizat de carol al II-lea sub numele de Societatea Regala din Londra pentru Imbunatatirea Cunostiindelor naturale. In anul 1654, Boyle s-a mutat in Oxford pentru ca acolo se tineau cele mai multe sedinte de la Colegiu, acolo l-a cunoscut pe Robert Hooke(1635-1703) care era student la Oxford.

Chimisti celebrii
Boyle afla de experimental lui Otto von Guricke (1602-1686, Germania) si cu ajutorul lui Hooke(care era un mecanic ingenios), construieste unun model imbunatatit al pompei de aer si se apuca de masuratea aerului. El a sugerat ca greuatatea corpurilor se modifica in functie de portanta atmosferei- comparand straturile nferioare ale atmosferei cu arcuri mici care sunt comprimate de greutatea straturilor de aer de deasupra lor. In anul 1660 Boyle isi publica descoperirile despre proprietatiile aerului sub titlul “Noi experimente fizico-mecanice privind arcul aerului si efectele sale”. Boyle a emis pentru prima data o lege numita “Legea lui Boyle” conform careia volumul unui gaz variaza invers proportional cu presiunea, la o temperature constanta:

pv= Rt
p=presiunea;
v= volumul;
t= temperature;
R= constant ace depinde de natura gazului.

Boyle se muta inapoi in Londra in anul 1668. Cea mai cunocuta carte a sa este “Chimistul sceptic” a fost publicata in anul1661. El a facut distinctia intre amestecuri si compusi, si a subliniat ca un compus poate sa aiba proprietati foarte diferite de cele ale constituentilor sai. El a folosit pentru prima data cuvantul”analiza” si a avut o influenta puternica in dezvoltarea acestei stiintede la originile sale alchimice. A fost presedinte al Societatii Regale in anul1680, dar a refuzat postul si a murit, la 30 decembrie 1691, in casa surorii sale din Londra, unde locuise timp de 23 de ani.

ANTOINE LAVOISIER, om de stiinta francez al secolului al XVIII-lea, fost primul care a utilizat masuratorile exacte in studiul compozitiei compusilor si al reactiilor chimice. Antoine Lavoisier s-a nascut la Paris la 26 august 1743, a urmat College Mazarin, unde astudiat astronomia, botanica , chimia si matematica. In anul1768 a fost ales chemist asociat al Academiei de Stiinte si a devenit directorul acesteia in anul 1785. In 1775 lui Lavoisier I s-a acordat controlul asupra fabricarii prafului de pusca si dupa ce a intemeiat o ferma pentru a aplica ca stiintifice in agricultura, a fost numit secretar al unui comitet de agricultura in anul 1758.botanica , chimia si matematica. In anul1768 a fost ales chemist asociat al Academiei de Stiinte si a devenit directorul acesteia in anul 1785. In 1775 lui Lavoisier I s-a acordat controlul asupra fabricarii prafului de pusca si dupa ce a intemeiat o ferma pentru a aplica ca stiintifice in agricultura, a fost numit secretar al unui comitet de agricultura in anul 1758.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.