Chirita in provintie - demonstratie

Trimis la data: 2009-04-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 3525
Autor: Irina P.
Dimensiune: 6kb
Voturi: 74
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nascut 21 iulie 1821 Bacau Decedat 22 august 1890 Mircesti, judetul Iasi director al teatrului din Iasi impreuna cu C.Negruzzi si M.Kogalniceanu, colaborator la Dacia literara si Foaie stiintifica si literara (Propasirea), redactor si proprietar al Romaniei literare. A luat parte la miscarea revolutionara de la 1848 in Moldova, redactand unul dintre documentele ei programatice (Protestatie in numele Moldovei, a omenirei si a lui Dumnezeu) si a petrecut un an in exil in Franta.
Intors in tara ia parte la luptele pentru Unirea Principatelor, se numara printre devotatii lui Al. I.Cuza, fiind numit deputat si ministru in mai multe randuri. Isi sfarseste viata ca ambasador la Paris. Se stinge din viata la data de 22 august 1890 si este inmormantat la Mircesti.Debuteaza cu nuvela Buchetiera de la Florenta in Dacia literara (1840)Comedia este o specie a genului dramatic in versuri sau in proza kre prezinta intamplari si personaje c starnesc rasul si kre are un final vesel.

Tema operei este critica institutiilor si moravurilor societatii feudale. Subiectul este comic si critica arivismul micilor boieri rurali, care-si dau aere de nobili.Chirita, comedie de moravuri surprinde modul d viata, moravurile unei epoci. Autorul apare in mod indirect in text prin intermediul actiunii si al personajelor. Chirita este structurata pe doua acte .

Actul intai se prezinta personajele si Chirita se cearta cu taranii. Ea primeste un ravas d la Iasi prink re sotul ei o anunta k a fost avansat in functie k ispravnic. In actul doi Chirita, deoarece se plictisise in provintie hotaraste s plece la Paris si incearca s faca logodna dintre Gulita si Luluta kre il iubeste pe Leonas, un prieten din copilarie. Insa, Leonas apare deghizat in actrita iar Luluta kre se preface k a innebunit cere s fie logodita cu actrita in fata tuturor celor veniti la logodna lui Gulita.

In urma acestui fapt Chirita si Barzoi sunt obligati s accepte casatoria dintre cei doi, deoarece Leonas obtine functia de ispravnic. Chirita e o cucoana cu teribile fandoseli cosmopolite, debitand cu candoare un stupefiant jargon frantuzit. Ea poate fi socotita ca o caricaturizare a tendintelor exagerat sau pretins inovatoare, asa cum ursuzul si greoiul Barzoi incarneaza conservatorismul sclerozat in vechi tabieturi si vrajmas oricarei primeniri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.