Cianobacteriile si aparitia vietii pe Pamant

Trimis la data: 2015-11-13
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: biokorinna
Dimensiune: 5872kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alaturi de bacteriile propriu-zise, cianobacteriile sunt organisme fotosintetizante, procariote.Toate formele sunt autotrofe. Culoarea o datoreaza pigmentului albastru ficocianina, care, impreuna cu clorofila, dau algei culoarea albastra-verzuie..Ele au avut un rol essential in transformarea atmosferei primare, anoxice intr-o atmosfera oxidica, pregatind astfel terenul pentru aparitia organismelor eucariote.
Atmosfera straveche a planetei noastre era bogata in hydrogen sulfurat metan si CO2, lipsind oxigenul. Cianobacteriile reprezinta cele mai vechi organisme care au fost recunoscute in cadrul rocilor silicioase din era Arhaica, a caror varsta coboara pana la 3,4 miliarde de ani. In acea perioada cianobacteriile populau mediul acvatic, ocaeanic. Putand suporta temperaturi pana la 80˚C (Phormidium limosa) si fiind niste organisme foarte rezistente, cyanobacteriile au putut supravietui in conditiile aspre din Precambrian si au putut chiar sa modifice mediul facandu-l mai favorabil vietii.

Primele cianobacterii erau forme solitare, cu dimensiuni mai mici de 0,001 mm, pentru ca in cea de a doua parte a Arhaicului si in Proterozoic sa se dezvolte tipurile coloniale fixate,care prin capacitatea de a precipita CaCO3 au generat primele constructii recifale, cunoscute sub numele de stromatolite, caracterizate printr-o extrem de fina microstratificatie interna, fiecare microstrat cu aspect ondulat reprezentand produsul activitatii diurne a coloniei.
In Mezoproteozoic, pe masura dezvoltarii cianobacteriilor a inceput acumularea de O2, produsul fotosintezei, in marile primare de unde a fost preluat prin miscarea apelor in atmosfera.

Desi primele bacterii si cianobacterii au aparut acum 3,4 miliarde de ani a fost nevoie de 2 miliarde de ani ca acestea sa evolueze si sa apara primele organisme eucariote. Exista mai multe teorii care incearca sa explice aparitia organismelor eucariote, cele mai raspandite si cele mai acceptate fiind cele care sustin ca organitele cum ar fi cloroplastele si mitocondriile sunt de origine simbiotica, fiind rezultate din simbioza dintre un organism procariot amiboid care intr-un anumit moment din evolutia sa a ingerat un organism procariot mai mic care a devenit simbiont intracellular (teoria endosimbiozei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.