Ciclul Haber-born

Trimis la data: 2005-02-23
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 1085
Autor: Sanziana gutan
Dimensiune: 14kb
Voturi: 49
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ciclul Haber-born
In reactia dintre sodiu in stare metalica si clor in stare de gaz se formeaza clorura de sodiu cristalizata:
Simbolul (s) se refera la starea solida cristalizata,iar (g) la starea gazoasa a substantelor ,in conditiile considerate. Reactia decurge cu degajare mare de caldura, numita entalpie de formare si notata cu simbolul. La combinarea unui mol de sodium cu o jumatate mol de clor(temperatura reactantilor si a produsului inainte si dupa reactie fiind si presiunea 1 atm) .
Ciclul Haber-born
Modul acesta de a calcula energii, numit ciclul Haber-Born, a mai fost utilizat pt determinarea afinitatilor pt electroni ale unor atomi. In acest caz este necesar sa se cunoasca energia de retea, care se poate afla de exemplu prin masurarea energiei de sublimare a substantei ionice, in conditii in care vaporii acesteia pot fi considerati ca fiind compusi de ioni independenti.

Ciclul Haber-born
Tot cu ajutorul ciclului Haber-Born s-a explicat faptul paradoxal ca unii oxizi metalici, ca oxidul de magneziu si oxidul de calciu, sunt compusi ionici stabili, desi cationii si Ca si anionul O iau nastere din atomi, cu consum mare de energie (in procese endoterme), iar energia de vaporizare a metalului, Mg(s),precum si energia de disociere in atomi,a moleculei O (g), sunt foarte mari. Energiile de retea sunt insa atat de mari incat compenseaza deficitul de energie si fac posibila ionizarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.