Ciclul vietii familiale

Trimis la data: 2014-06-24
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_D
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa parcurgerea acestui capitol veti putea intelege:
1. De ce pentru sociologia familiei, abordarea statusului si rolului din perspectiva asteptarilor de rol are relevanta epistemica mai mare;
2. Ce este adevarat si ce este fals in stereotipiile sociale privind diferentele dintre barbati si femei;
3. Care sunt principalele perspectivele teoretice din care a fost abordata structura si dinamica rolurilor in familie si ce valente explicative are fiecare dintre acestea;
4. Cum sunt distribuite sarcinile domestice in functie de statutul socio-profesional al sotilor
Practica sociala a institui legi scrise si nescrise pentru statusurile si rolurile dintr-o anumita cultura si etapa (ex.: a fi tata presupune responsabilitati legale si/sau informale precum si unele drepturi asupra copiilor si sotiei).Cand vorbim despre status si rol in contextul familial este operant sa discutam in termeni de asteptari. Din aceasta perspectiva, psihologia sociala defineste statusul ca totalitate a atitudinilor, opiniilor, reactiilor comportamentale la care un individ se asteapta din partea celorlalti in virtutea pozitiei pe care o ocupa;

simetric, rolul reprezinta asteptarile celorlalti fata de o persoana si ocupa o anumita pozitie. De exemplu, un tata se asteapta la o anumita atitudine din partea copiilor, iar acestia au un anume status (au asteptari din partea tatalui) si un rol; aceasta inseamna, ca sub aspectul continutului, notiunile de status si rol ca asteptari sunt simetrice si pot fi schimbate intre ele. Intrucat rolul e mai apropiat de comportamentul concret, s-a incetatenit expresia asteptari de rol.
In diferite culturi si etape istorice asteptarile de rol se concretizeaza prin continuturi deosebite, dar si prin cat de clar sau vag sunt ele definite.

Specificul si claritatea asteptarilor este mai accentuata in cazul rolurilor innascute, unde diferentele sunt de ordin biologic, deci evidente. Asa se intampla si cu rolurile de sex (gen) - barbat si femeie.Ceea ce indivizii dintr-o anumita cultura se asteapta din partea unui barbat sau din partea unei femei, de la un tata sau de la o mama se confunda in mare masura cu stereotipiile care circula in legatura cu aceste asteptari.

Acestea sunt de multe ori afirmatii false, dar circula in constiinta comuna ca adevaruri si au consecinte actionale. O cercetare intreprinsa de un colectiv condus de Inge Broverman in 1970, in care psihologii, clinicienii, psihiatrii, lucratorii speciali au fost rugati sa caracterizeze barbatul, femeia si adultul.
Concluzii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.