Ciclurile biologice ale principalelor grupe parazitare

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 0
Autor: Anne Marinescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ciclul biologic (sinonime: ciclu evolutiv, ciclu vital, ciclul de dezvoltare) reprezinta totalitatea fazelor si transfomarilor succesive, necesare dezvoltarii si reproducerii organismelor animale, cu formarea de noi generatii (Suteu, 1992). Atat parazitii, cat si formele de viata libere au un ciclu de viata caracterizat printr-o dezvoltare cu anumite stadii, de la ou pana la adult. Spre deosebire de celelalte organisme, parazitii, depinzand adaptativ de una sau de mai multe gazde pe seama carora traiesc, au capatat insusiri esentiale datorita carora supravetuiesc.
In legatura cu modul de parazitare, fazele de dezvoltare de la ou pana la adult (matur sexual) sunt foarte variate. Ciclurile biologice nu au legatura directa cu grupele filogenetice ale parazitilor; ele sunt conditionate de posibilitatea fiecarui parazit de a-si putea asigura traiul in conditiile de mediu in care traieste, de a putea sa-si raspandeasca progenitura intr-un mediu unde intalnirea cu gazda sa fie asigurata. Modelul evolutiv monoxen

Daca parazitii isi desfasoara ciclul pe o singura gazda, acestia sunt numiti monoxeni Entamoebele, protozoarele ciliate, unele specii de nematode (ascarizii, oxiurii) isi desfasoara intreg ciclul de viata intr-un singur organism gazda. Acesti paraziti elimina in exterior numai chistii, (in cazul protozoarelor) sau ouale (in cazul viermilor).
Unele specii cum sunt ascarizii, elimina ouale imature, astfel ca pana la embrionare cand devin infestante trebuie sa stea in mediul exterior aproximativ o luna.

Altele, cum sunt oxiurii (oxys = ascutit; uros = coada), -Oxyuris equi elimina ouale gata embrionate. Infestarea are loc imediat ce un ou a fost inghitit. In concordanta cu tipul necesar pentru maturare, ouale sau chistii au un invelis mai mult sau mai putin rezistent fata de mediul exterior. Astfel, ouale de Ascaris au un invelis gros, Oxyuris are un invelis subtire. Parazitii monoxeni cu o singura faza, sunt acei paraziti care practica un parazitism permanent. Conditia de trecere a parazitilor prin mediul ambiant nu este obligatorie (ex. flagelate parazite, transmisibile prin actul sexual: Trypanosoma equiperdum -care provoaca sifilisul calului sau durina).

Deasemeni, sunt unii ectoparaziti ca acarienii, Ord. Acarina: Fam. Sarcoptidae - (raia), Fam. Ixodidae (capuse); Fam. Argasidae (capuse de pasari), adaptati si la forme de viata libera si la viata parazitara. Cei din aceasta ultima grupa, sunt paraziti temporari. De exemplu, capusele din genul Ixodes care se hanesc cu sange, ataca animalele, iar in perioada de parazitare de pe corpul gazdei are loc si copulatia, dupa care masculii mor. Femelele, cu ouale (2500 - 3000) aurii (0,5 mm), se desprind si le depun in gramezi pe frunze (o prima faza libera). In cateva saptamani ies larvele hexapode vorace, care ataca orice animal, dar in special mamiferele mici (arici, soareci, etc.).

Dupa ce se hranesc, se desprind iar, urmand o a doua faza libera, sau raman pentru naparlire pe corpul gazdei. Din nimfa, rezulta in doua luni adultul. Ixodes transmite sporozoizi de Babesia bovis in hematii la taurine, intr-un ciclu evolutiv de 3-5 luni, conditionat de dinamica sezoniera, de factori ecologici ca temperatura, care are un rol substantial. Curba ectoparazitismului este crescuta in lunile mai - iunie, urmata de o scadere pe timpul verii si o crestere din nou spre toamna, de mai mica intensitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.