Cidul de Pierre Corneille

Trimis la data: 2011-07-14
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 5150
Autor: Cristurean Mircea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 136
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Le Cid este o tragi-comedie scrisa de Pierre Corneille si publicata in anul 1636, care marcheaza un moment crucial in dezvoltarea teatrului francez. Legenda cidului, constituita prin sec. al 12lea, se refera la luptele spaniolilor cu maurii. Figura eroului medieval al Spaniei inspira poemul Cintecul Cidului, precum si alte poeme epice.
Izvorul lui Corneille pentru Cidul l-a constituit piesa unui dramaturg spaniol. Cu "Cidul" apare adevaratul stil tragic. Corneille ramine, astfel, pictorul maretiei si nobletei umane. In aceasta opera autorului aseaza in centrul creatiei fiinta umana.

Tragedia clasica prezinta un alt tip de erou care nu mai e victima a zeilor sau a destinului. Eroii lui Corneille tind sa se realizeze, sunt capabili sa ia decizii conducindu-se de sentimental cinstei, datoriei si al onoarei. Conceptia rationalista a iubirii in intregime determina faptele savirsite de Don Rodrigo si Ximena.

Rodrigo si Ximena sunt modele de eroism si de umanitate, amestec de trairi manifestat mai sensibil in personajul Ximenei, si in lupta neincetata a vointei impotriva pasiunii. Sensul moral in aceasta tragedie este ca datoria si onoarea ocupa primul loc in viata.

Corneille afirma ca "Tragedia care pt subiectul ei este o actiune mareata, extraordinara serioasa" si ca "izvorul trebuie cautat in istorie sau legenda" Aceata opera este de factura clasicista, deoarece este prezemta regula celor trei unitati, cu mici abateri:este o actiune liniara, ce are loc in unitatea orasului, timp de 36 de ore.

Echilibrul copozitiei, armonie, ordinea, claritatea, sobrietatea stilului, vocabularul ales definesc deasemenea clasicismul. Pentru personajul principal-Don Rodrigo sentimenteul onoarei este mai presus decit sentimentul iubirii, deci opera este de facutra rationalista.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.