Cimitirul Vesel

Trimis la data: 2008-10-12
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.90 / 10
Downloads: 1935
Autor: Alecs
Dimensiune: 7kb
Voturi: 102
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cimitirul Vesel
Cu certitudine, cel mai mediatizat, controversat şi comercializat brand maramureşean este „Cimitirul Vesel” din Săpânţa. Bulversant până la renegare, admirat până la veneraţie şi comentat din perspective etnografice, folclorice şi filosofice, hipnotizant din pricina „albastrului de Săpânţa”, vizitat, citit şi fotografiat de sute de mii de turişti din toate colţurile lumii - cimitirul cu cruci colorate şi poeme hazlii trebuie privit mai degrabă ca o alcătuire inedită între spirit (spiri¬tualitate, credinţe ancestrale, concepţii, tradiţii) şi materie (lemn, pigment vegetal).
Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel
Ceea ce şochează privirea şi mentalul omului modern este destinaţia acestor monumente: artefacte într-o necropolă. Obişnuit (prin filiera dogmatismului creştin) cu o oarecare solemnitate şi sobrietate ce îmbracă ritualul legat de înmormântare şi păstrarea memoriei unui decedat, omul din ziua de azi este prizonierul unei culturi aflate pe un alt palier istoric. Cu greu îşi pot imagina occidentalii că în Europa secolului al XX-lea se manifestă (comunitar) un tip diferit de credinţă, grevată pe religia creştină, ca reminiscenţă a unor concepţii despre viaţă şi moarte demult apuse.

Cimitirul Vesel
Paradoxul „fenomenului Săpânţa” s-ar atenua mult dacă monumentele funerare ar face obiectul unei expoziţii itinerante prin marile galerii de artă de pe mapamond. Privitorii ar savura textele satirice şi ar admira inciziile multicolore laterale. Ar aprecia operele de artă de factură populară ca fiind de o originalitate dezarmantă. Scurt-circuitul mental s-ar produce în momentul în care li s-ar comunica faptul că toate aceste artefacte sunt componente ale unor mo¬nu¬mente funerare ce împodobesc un cimitir din România.

Întrebările ce ar urma unei asemenea revelaţii s-ar centra pe termenii: Teribilism? Kitsch? Marketing turistic?
În 1935, când Ioan Stan Pătraş (1908-1977) a asamblat prima cruce de acest gen în cimitirul bisericii din sat, nici el, nici preotul şi nici localnicii nu au avut în vedere dimensiunea pe care o va lua industria turistică mondială în secolul al XXI-lea.

Dintotdeauna, expresia artistică a universului material maramureşean a secondat utilitatea obiectului. Ba mai mult, orice inovaţie şi nuanţă de originalitate trebuia fundamentată pe tradiţie şi acceptarea unanimă a colectivităţii. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Cimitirului din Săpânţa.
Apariţia acestui obiectiv pe harta Europei a prilejuit numeroase sondări ale credinţelor arhaice, atestate doar de studii de specialitate care citează izvoare istorice incerte.

Cimitirul Vesel
Astfel, s-a descoperit cu surprindere că populaţia din Maramureş a conservat, în memoria colectivă, concepţia potrivit căreia moartea nu este privită cu spaimă sau dispreţ, ci considerată un act firesc de integrare în lumea de dincolo. O lume organizată similar cu a noastră, unde strămoşii perpetuau aceeaşi organizare şi îndeplineau aceleaşi funcţii, practicând aceleaşi îndeletniciri. Erau fiinţe benefice, protectoare.

Cimitirul Vesel
De aceea, riturile funerare se desfăşurau aidoma banchetelor, cu veselie şi împăcare sufletească. La moartea celor „nelumiţi” (tineri necăsătoriţi) se organizau nunţi şi petreceri. Periodic, în cimitirele satelor îşi dă întâlnire întreaga comunitate, la „Sărbătoarea morţilor”, prilej cu care se aprind lumânări şi se consumă alimente şi băuturi peste morminte, dovedind încă o dată că între lumea celor vii şi lumea celor morţi se aşază un prag firav, abia perceptibil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.