Cine ne protejeaza fata de cei care ne protejeaza

Trimis la data: 2013-01-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: floricelmaria
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cand discutam despre institutionalizarea unor forme de control si de raspundere avem in vedere relatia dintre o autoritate publica si o anumita persoana, relatie in cadrul careia ar trebui sa primeze o incredere desavarsita a persoanei in actele autoritatii, in corectitudinea acesteia.
In prezent insa, pentru a se atinge acest deziderat statul prin organele sale a pus la dispozitia persoanei anumite mijloace sigure si eficiente de protectie fata de autoritate.Cu alte cuvinte, chiar si autoritatea trebuie sa isi angajeze raspunderea ,in unele cazuri conform legii.

Este vorba de o raspundere sociala care se poate prezenta sub diverse forme:raspundere politica,raspundere juridica, si care nu contravine esentei democratiei ba chiar o completeaza ,separand-o net de lumea absurda a voluntarismului.Constitutia- "cartea tehnica a puterii"- nu confera numai prerogative;ea stabileste si limite pentru exercitarea acestora.Dincolo de aceste limite se afla arbitrariul care nu poate ramane fara sanctiune.

2.Mijloace de protectie
Mijloacele de protectie pot fi :
-Fata de organul legiuitor prin intermediul controlului constitutionalitatii legilor care poate fi pornit din oficiu sau la sesizare;
-Fata de organele executive prin intermediul unui control politic, control intern administrativ,controlul judecatoresc fata de actele administrativ-jurisdictionale,contenciosul administrativ,angajarea raspunderii civile a organului administrativ;
-Fata de hotararile instantelor judecatoresti,nelegale sau netemeinice,prin intermediul cailor ordinare si extraordinare de atac.
Odata cu acest ultim control se pune in discutie problema responsabilitatii judecatorului,personaj-cheie intr-un stat democratic si de drept.

3.Principiul responsabilitatii judecatorului
Putem afirma ca nicio putere nu poate ramane necontrolata, adica nu poate fi absolvita de raspundere.Art.52 alin.(3) din Constitutia Romaniei consacra raspunderea patrimoniala a statului, potivit legii,pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.Deoarece judecatorul este un reprezentant al puterii automat si acesta ,la randul sau, isi angajeaza o raspundere juridica,in cazurile si conditiile prevazute de lege.

Cateva premise par a fi obstacole in calea afirmarii principiului raspunderii juridice a judecatorului.a)Conform unui rationament daca suveranul nu poate actiona ilicit ,atunci nici statul sau agentii sai -inclusiv judecatorii-nu pot savarsi acte sau fapte potrivnice dreptului;in consecinta ei nu ar raspunde in fata persoanelor lezate intr-un drept al lor.

Dar acest principiu al "imunitatii statului"a fost abandonat, in locul sau fiind proclamat cel al "responsabilitatii statului".b)Un alt posibil obstacol pentru afirmarea responsabilitatii judecatorului se refera la autoritatea lucrului judecat a unei hotarari judecatoresti, pe urmatoarele considerente:
- daca partea nu a exercitat in termen caile legale de atac impotriva hotararii judecatoresti respective,ea nu se mai poate plange unei alte autoritati,invocand prejudicierea sa prin decizia pronuntata;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.