Cinetica chimica

Trimis la data: 2009-04-06 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2530
Autor: Irina P. Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Consideratii teoretice:Dacă termodinamica chimică stabileşte condiţiile de realizare spontană a unei reacţii chimice, cinetica chimică permite cunoaşterea evoluţiei unei reacţii chimice în timp. Aceasta se exprimă prin viteza de reacţie, influenţa diferiţilor factori exteriori asupra ei, cât şi cunoaşterea etapelor intermediare, prezenţa în reacţia chimică studiată, respectiv a mecanismului reacţiei.

Viteza de reacţie:
Variaţia vitezei de reacţie în funcţie de concentraţie. Din punct de vedere cantitativ, viteza unei reacţii chimice se poate defini ca fiind variaţia concentraţiei în unitatea de timp. Astfel, pentru o reacţie a cărei ecuaţie este:

În care A, B, C, D…. sunt substanţele reactante a căror concentraţie se diminuează în timp ( , viteza de reacţie se poate exprima în 2 feluri:
sau
Viteza de reacţie creşte odată cu numărul de ciocniri dintre molecule, care la rândul lor creşte odată cu concentraţia substanţelor reactante.

Partea experimentală:
Viteza de reacţie:
Determinarea vitezei de reacţie şi a influenţei concentraţiei şi temperaturii asupra acesteia pentru reacţia dintre triosulfatul de sodiu ( ) şi acidului sulfuric ( ).

Modul de lucru:
Influenţa concentraţiei asupra vitezei de reacţie: Se studiază reacţia chimică: Terminarea reacţiei este indicată de apariţia unei opalescenţe care se datorează sulfatului calcidal.

Intervalul de temperatură de la începutul reacţiei pâna la apariţia primelor semne de opalescenţă, depinde de concentraţia substanţelor şi de temperatură. Pentru efectuarea lucrării avem nevoie de soluţie şi soluţie de şi apă distilată precum şi de 8 eprubete curate, un cronometru şi 3 pipete.

În 4 eprubete numerotate se toarnă cu pipeta un număr de cm3 de soluţie de triosulfatul de sodiu şi apa distilată, indicată în tabelul de mai jos. În alte 4 eprubete seintroduc câte 6 cm3 soluţie H2SO4. Se introduce în eprubeta 1 cantitatea masurată de H2SO4 2n şi se cronometrează timpul din momentul turnării până la apariţia opalescenţei. Viteza de reacţie se determină ca o mărime invers proporţională cu timpul găsit:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.