Cinetici enzimatice in sisteme bifazice apa-solvent organic

Trimis la data: 2015-02-22 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roberta_A Dimensiune: 59kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Desi pozitiile de echilibru ale reactiilor pot fi deplasate in sistemele bifazice, aceasta nu este o o utilitate practica decat reactia are loc. Enzimele sunt capabile sa converteasaca reactantii in produsi. Pentru ca acest lucru sa aibe loc, chiar in prezenta unei enzyme cu totata capacitatea ei de actiune, trebuie sa fie prezent un reactant in micromediul ce inconjoara enzima. In asemenea procese bifazice reactantii pot avea in conditii normale solubilitati destul de scazute in apa. Faza apoasa ramane in mod efectiv neagitata, chiar daca faza organica este bine agitata, in timpul reactiei astfel incat grosimea "stratului neagitat" (i�€) este egala cu grosimea stratului apos ce inconjoara enzima.

Cand este mare, viteza reactiei este dupa toate probabilitatile controlata de trecerea reactantilor prin acest strat apos si concentratia gradientilor va fi superficiala, mica, datorita solubilitatilor scazute a reactantilor in apa. Insa, este adesea foarte subtire, special cand enzima este solubila cu usurinta, determinand ca reactiile sa fie in mod efectiv controlate de trecerea prin difuzie a reactantilor din faza organica unde sunt mult mai concentrati prin marginea interfazei spre concentratiile foarte scazute din micromediul ce inconjoara enzima.

In mod clar, grosimea stratului apos din jurul enzimei imobilizate este de mare importanta in determinarea gradului de rezistenta difuzionala implicata in acest proces si de aici scaderea vitezei de reactie. Ca la toate enzimele imobilizate, aria suprafetei volumetrice (A/V) este un parametru important guvernand fluxul general al substratului spre suprafata biocatalitica, eficacitatea enzimei si productivitatii. In timp ce, in reactiile ce implica o singura faza lichida aceasta suprafata este aria reprezentata de exteriorul particulelor in masa de lichid, in cele mai multe sisteme bifazice practice, este aria interfetei dintre cele doua faze lichide.

In conditii de lucru normale aceasta arie a interfetei va depinde de volumul picaturilor de apa ce inconjoara si inchid enzima. In masura in care volumul relativ al fazei organice creste, aria suprafetei volumetrice va descreste, reducand astfel productivitatea volumetrica maxima. Acest fenomen este de o importanta particulara deoarece trebuie sa fie foarte mare pentru a deplasa echilibrul reactiei. Evident aceasta va reduce viteza reactiei datorita reducerii cantitatii de enzima care poate fi prezenta, datorita asocierii sale cu apa si reducerea asociata a ariei interfetei.

Cand reactia catalizata enzimatic genereaza apa, aceasta nu trebuie sa fie lasata sa se acumuleze deoarece nu numai ca va avea un efect negativ asupra constantei de echilibru dar va scadea si viteza de reactie.Exista cateva reguli care permit optimizarea sistemului bifazic pentru reactiile catalizate enzimatic. Acestea depind de conceptul ca LogP sa fie extins atat asupra substraturilor, produsilor cat si interfazei:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.