Cinici si stoici

Trimis la data: 2007-02-14
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 376
Autor: Anonim
Dimensiune: 10kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cinici si stoici.Nici o lucrare originala a cinicilor sau stoicilor nu s-a pastrat pana in zilele noastre. Cunostintele noastre despre ei se bazeaza pe surse romane de mai tarziu, ca cele provenite de la Cicero si Plutarh, si de la primii ganditori crestini, numiti "parintii bisericii".Cinici si stoici
Cinici si stoici.Scoala cinica, care a atins apogeul intre sfarsitul secolului al V-lea si sfarsitul secolului al IV-lea, a fost intemeiata de Antistene, un admirator al lui Socrate, si invataturile sale poarta vag trasaturile a ceea ce astazi numim cinism.

Cinici si stoici.Termenul "cinic" deriva din cuvantul grecesc pentru "caine" si se refera la obiceiul cinicilor de a marai la toti trecatorii. Ei erau complet neconventionali si austeri in comportamentul lor si nu credeau in detinerea de proprietati. Conform legendei lui Diogene, cel mai celebru dintre ei, el traia intr-un butoi si si-a aruncat cana atunci cand si-a dat seama ca poate bea si din causul palmei.

Cinicul Antistene
Antistene, primul cinic, era fiul unui sclav atenian sarac. A scris un tratat despre sclavie si libertate si a fost intemeietorul unui gen de materialism pur care era in contradictie cu idealismul si teoria formelor lui Platon. Dupa Antistene, nimic in afara lucrurilor ce pot fi atinse, rezista sau actioneaza, nu este real. (Acestea includeau si unele cuvinte, dar nu toate.) Antistene sustinea ca Platon putea vedea caii, dar nu putea vedea ideea generala si abstracta de "calarie" - "ce-ul tuturor cailor", cu cuvintele scriitorului modern James Joyce.

Pentru cinici, scopul vietii nu era cunoasterea ci fericirea, considerata o senzatie placuta. A cauta virtutea insemna a cauta placerea iar viciul este durere. "Iinteleptul" este un proscris deoarece isi cauta propria identitate; este independent de influentele sociale, de convenientele considerate mai prejos de demnitatea sa, nu are proprietate si cauta sa traiasca intr-o independenta materiala, in concordanta cu nevoile si dorintele naturale. Adevaratul cinic respinge familia, munca, razboiul, ambitiile si indeosehi politica, principala activitate din orasele-state grecesti.

Asemenea idei nu erau prea populare si orice reprezentat al ordinii de drept putea fi oricand criticat de cinici. Antistene, la fel ca Platon, avea si viziunea orasului ideal. In orasul sau ar fi trebuit sa existe libertate sexuala, institutia casatoriei desfiintata si toti copiii urmau sa fie educati impreuna.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.