Cipru - o tara de contraste

Trimis la data: 2004-09-22
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 22
Autor: Olga Georgiana
Dimensiune: 415kb
Voturi: 145
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Date geografice generale1.Denumirea ţării
Denumirea oficială este Republica Cipru iar denumirea convenţională scurtă este Cipru.Notă: Regiunea de nord a Ciprului este cunoscută sub numele de “Republica Turcă a Ciprului de Nord”, regiune recunoscută numai de Turcia. În prezent, la toate activităţile socio-culturale, economice şi politice interstatale participă doar partea sudică a ţării recunoscută ca stat independent – Republica Cipru.
2. Poziţia geografică. Suprafaţa
Statul Cipru este o insulă din Marea Mediterană, situată în sud-estul Europei, avînd coordonatele geografice: 35 00 N, 33 00 E.
Suprafaţa totală a Ciprului, insula a III după mărime în Marea Mediterană, este de 9.251 km2 din care 9.240 km2 formează uscatul, iar 10 km2 apa.

Insula are o lungime maximă de aproximativ 220 km, de la Cape Andreas, situat în nord-estul insulei, la extremitatea vestică a insulei, Cape Arnaoutis.
Lăţimea maximă, de la Cape Gata, situat în sud, la Cape Kormakiti, situat în nord, este de aproximativ 90 km.
Lungimea liniei de coastă este de 648 km.
Notă 3.355 km2 reprezintă suprafaţa cipriotă turcă

3. Ţările învecinate
Ciprul este situat la aproximativ 70 km sud de Turcia ,100 km vest de Siria şi 270 km vest faţă de Kastellorizon (extremitatea sud-estică a Greciei).

Capitolul II Caracterizarea condiţiilor naturale
Insula are o formă neregulată, partea de nord-est avînd o formă ascuţită spre direcţia coastei de vest a Siriei, formînd Peninsula Karpas.
Activitatea seismică este moderată.

1.Relieful
Majoritatea uscatului este neted.Această parte netedă a uscatului este situată în interiorul insulei, purtînd numele de Mesaoria (greacă- “între munţi”).Mesaoria se întinde de pe coasta de vest până pe coasta de est fiind încadrată de lanţuri muntoase; la nord lanţul de munţi Kyrenia, paralel cu linia de coastă, lanţ muntos ce se întinde până în Peninsula Karpas; punctul cel mai înalt al acestui lanţ muntos atinge cota de 1.019 m.
La sud se află Munţii Troodos, care acoperă majoritatea porţiunii sud-vestice a insulei. Ţărmul din această parte a insulei este abrupt şi stâncos. Vîrful cel mai înalt al acestui lanţ muntos este Olympus cu o altitudine de 1.953m.

2. Condiţii climatice
Ciprul are o climă temperat-mediteraneeană, cu veri arzătoare şi uscate dar şi un sezon răcoros şi ploios care începe din luna octombrie şi durează până în luna martie.
Volumul mediu de precipitaţii anual nu depăşeşte 500 mm. Temperatura medie anuală este de 20,6 grade Celsius, în detaliu fiind prezentată în tabelul nr.1.

3. Hidrologia
Ciprul nu are cursuri de apă permanente; doar câteva albii inundă câmpia Mesaoria pe timpul primăverii, datorită ploilor căzute pe timpul iernii, dar pe o perioadă scurtă din an. Insula mai are câteva lacuri cu apă dulce şi două lacuri cu apă sărată. Astfel, insula are resurse de apă limitate, ceea ce a intensificat preocuparea locuitorilor cu problema „Lipsa apei pe pămînt ”.

În perioada dezvoltării industriale intense aceste rezerve acvatice au fost supuse poluării rezultate din canalizări şi deversări industriale. Acum, statul cipriot realizează un proiect naţional, care include aspecte practice şi teoretice privind soluţionarea acestei probleme de ordin economic, şi nu în ultimul rînd de ordin ecologic.

Cu privire la resursele de apă potabilă, proiectul vizează încercarea de a reduce folosirea surselor de apă, care se alimentează de la ploi, un plan permanent de desalinizare, proiectat pe asimilarea a 40,000 mł de apă marină, deci sărată, şi convertirea acesteia în apă potabilă.Acest proiect funcţionează cu succes din anul 1997. La acesta au mai fost adiţionate prin anumite intervenţii articole de proiect direcţionate, de asemenea, pe desalinizarea apei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.