Circuite bistabile

Trimis la data: 2003-01-09 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2331
Autor: Erik15 Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Circuite bistabile - Scopul lucrării - Cunoaşterea modului de funcţionare şi a configuraţiei unor bistabile integrate, frecvent utilizate în circuite logice secvenţiale.
Referate similare: Circuite Circuite bistabile
Registre

Circuite bistabile - Consideraţii teoretice:
Circuitul basculant bistabil CBB, este un circuit tipic cu două stări distincte utilizat pentru păstrarea informaţiei binare. Acesta prezintă două conexiuni de intrare prin care acceptă informaţia binară care urmează a fi memorată, două conexiuni de ieşire care permit citirea stării bistabilului şi în general, intrări suplimentare de control prin care se stabileşte momentul în care informaţia urmează a fi citită de bistabil.

Cele două ieşiri ale unui bistabil sunt complementare. Trecerea într-o anumită stare poate fi determinată fie de semnalul reprezentând informaţia care trebuie înscrisă în bistabil, fie de semnalul de tact ce acţionează în funcţie de starea intrărilor de informaţie. Semnalul de tact poate determina comutarea bistabilului în două moduri: pe durata impulsului de tact, fiind deci precis definită în timp. Proprietatea bistabilului de memorare a informaţiei se manifestă prin faptul că starea sa nu se schimbă după dispariţia semnalului de comutate.

Bistabilul asincron RS:
Bistabilul RS asincron, se obţine prin interconectarea a două porţi SI-NU în aşa fel ca ieşirile unuia să fie conectate la intrarea celeilalte. În funcţionarea normală nu se permite aplicarea simultană a semnalului logic “1” ăpe două intrări R şi deoarece conduce la prezenţa semnalului logic “0” pe două ieşiri, situaţie care este în contradicţie cu dată anterior privind caracterul complementar al ieşirii unui bistabil.

Mersul lucrării:
Materiale şi aparatura necesară: CI: CBD-400E, 410E (vezi anexa), stand pentru circuite integrate logice.

Modul de lucru:
a) Se va realiza schema logică a bistabilului din figură, se verifică tabelul de adevăr;
b) Se va realiza schema logică a bistabilului RS sincron şi se va verifica funcţionarea circuitului după tabelul de adevăr în timp, stabilind condiţiile logice pe S şi R şi aplicând impulsuri de tact;
c) Se va realiza schema logică a bistabilului D şi se testează tabelul de adevăr din tabel;
d) Se va realiza schema logică a bistabilului JK sincron şi se va verifica funcţionarea circuitului după tabelul de adevăr în timp, stabilind condiţiile logice pe J şi K şi aplicând impulsuri de tact;
e) Se va realiza schema logică a bistabilului T comandat prin două impulsuri. Ieşirile A şi B se conectează la elementele de afişaj. Se aplică în mod succesiv impuls pe intrarea a şi apoi pe intrarea b şi se observă că la fiecare şir de două impulsuri bistabilul îşi schimbă starea.

Întrebări:
1. Să se deducă ecuaţiile logice şi graful de tranziţii pentru bistabilul RS realizat cu NOR din figura următoare:
2. Să se stabilească dacă tabelul de tranziţii şi graful de tranziţii pentru bistabilul JK.
3. Să se deseneze formele de undă de la ieşirea Q a bistabilului din figura următoare, la intrare aplicându-se un tren de impulsuri TTL ca în figură.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.