Circuite electrice de curent alternativ

Trimis la data: 2015-02-12 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 45 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Georgiana_F Dimensiune: 225kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Curentul electric este fenomenul de deplasare ordonata, intr-un sens sau altul a purtatorilor de sarcina electrica.
Intr-o prima clasificare deosebim:
- curent electric continuu
- curent electric alternativ
Curentul electric continuu consta in deplasarea dirijata a purtatorilor de sarcina in acelasi sens. La randul sau curentul continuu poate fi:
- curent continuu constant - viteza de deplasare a purtatorilor de sarcina este constanta

Acesta din urma este cel care are cea mai larga utilizare in industrie, agricultura, si in general in toate laturile vietii economicosociale. Energia electrica pe care o utilizam este energia electrica a curentului alternativ furnizat de generatoarele electrice ale sistemului energetic national.
Curentul alternativ sinusoidal isi datoreaza marea raspandire citorva avantaje esentiale si anume:

- generatoarele de curent alternativ sunt mult mai simple constructiv si mai fiabile decat generatoarele de curent continuu. In cazul acestora din urma, asa cum se va vedea in capitolul consacrat masinilor electrice piesa scumpa si putin fiabila este colectorul.
- se poate asigura transportul energiei de curent alternativ la distante mari, cu pierderi mici. In timp ce utilizarea energiei electrice se face la tensiune redusa, din motive de electrosecuritate, transportul ei se face la tensiuni mari, conform schitei din figura 1.03.

Producerea tensiunii sinusoidale se bazeaza pe efectul rezultat in urma rotirii unei spire intr-un camp magnetic omogen. In cazul generatoarelor mici acest camp este produs de un magnet permanent, iar in cazul celor mari de un electromagnet.
Consideram o spira care se roteste intr-un camp magnetic omogen ( = constant), conform fi-gurii 105

Marimile caracteristice ale functiei sinusoidale sunt :
amplitudinea = valoarea maxima a functiei = Em
pulsatia = symbol 119 f "Symbol" s 12w
perioada = intervalul de timp minim dupa care functia isi reia valoarea anterioara = T
frecventa = numarul de perioade ce se succed in intervalul de o secunda = f

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.