Circuite liniare RC trece-jos

Trimis la data: 2013-11-05
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 1
Autor: Iorgoni Ovidiu
Dimensiune: 336kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.SCOPUL LUCRARII
Se vor studia experimental trecerea semnalelor de diferite forme (sinusoidale, rectangulare, exponentiale) prin circuitele RC trece-jos, urmarindu-se fenomenele de distorsiune suferite de semnalele ce se transmit prin astfel de circuite.
2.CONSIDERATII TEORETICE
2.1.Circuite RC trece-jos
Circuitul RC din figura 1 constituie un filtru trece-jos si se comporta ca un divizor de tensiune al carui raport de divizare depinde de frecventa. Semnalele de frecventa inalta apar la iesire cu o atenuare mai mare decat cele de frecventa joasa, din cauza ca reactanta condensatorului variaza invers proportional cu frecventa.

Studiul acestui circuit prezinta o importanta speciala datorita faptului ca el poate reprezenta situatia existenta de la iesirea oricarui generator de semnal sau de la iesirea unui circuit integrat.
In acest caz R este rezistenta de iesire a generatorului sau circuitului integrat, iar C poate reprezenta capacitatea parazita de la iesirea acestora. Capacitatea parazita constituie suma capacitatilor distribuite a firelor de conexiune plus capacitatea de intrare si iesire a componentelor conectate la capetele acestora.

Daca se aplica un semnal sinusoidal la intrarea unui circuit liniar, raspunsul va avea tot o forma sinusoidala, insa acesta va fi defazat si atenuat in functie de raportul ce exista intre constanta de timp RC si frecventa semnalului aplicat.In cazul semnalelor nesinusoidale, acestea sufera distorsiuni cand se transmit prin circuite liniare. Fenomenul respectiv este cunoscut sub denumirea de "transformare liniara" a semnalelor. Din categoria circuitelor liniare fac parte: circuite cu elemente pasive RC, LC, RLC, transformatoarele de impulsuri, linii de intarzieri, amplificatoare de impulsuri.

Datorita faptului ca dintre toate circuitele mentionate mai sus circuitele RC au efectele cele mai vizibile in circuitele digitale, in lucrarea de fata se vor studia influentele produse de aceste circuite asupra celor mai frecvente semnale intalnite in circuitele integrate.
In continuare se va analiza comportarea acestui circuit fata de diferite forme de semnale aplicate la intrarea lui: semnal sinusoidal, semnal treapta, impuls, semnal rectangular, semnal exponential si semnal liniar variabil. Aceste tipuri de semnale sunt considerate a fi cele mai frecvent intalnite in practica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.