Circuite stabilizatoare

Trimis la data: 2010-02-01 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1337
Autor: Alex Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Circuite stabilizatoare
Tehnica de masurare si control,tehnica de calcul impugn adeseori existenta unei tensiuni continue de alimentare si a unor curenti continui constanti,independent de variatiile in anumite limite ale tensiuni de retea sau idependent de variatiile din circuitul de sarcina.Pentru realizarea acestui lucru s-au folosit circuitele electronice numite circuite stabilizatoare. Pentru a functiona correct aparatura electronica necesita tensiuni de alimentare continue. Pentru obtinerea acestora s-a incercat obtinerea unei surse de tensiune stabilizata. Aceasta sursa a fost alcatuita dintr-un redresor si un filtru si a fost numita stabilizator de tensiune.

Referat despre Circuite stabilizatoare
Tensiunea obtinuta la iesirea unui redresor si un filtru are,pe langa componenta continua,dependenta de tensiune a retelei si o componenta variabila,ondulatiile.In plus,aceasta tensiune scade mult cu cresterea curentului de sarcina si este dependenta de temperature. Circuite stabilizatoare pot exista si in alta formula care utilizeaza un element neliniar,caracterizat printr-un parametru variabil cu valoarea curentului curentului ce il parcurge si care poarta denumirea de stabilizatoare parametrice.

Datorita faptului ca sunt instalatii care asigura tensiuni de alimentare constante, stabilizatoarele au fost utilizate mai ales in echipamentele de telecomunicatii. Pentru a functiona correct aparatura electronica necesita tensiuni de alimentare continue.Tensiunea obtinuta la iesirea unui redresor cu filtru are, pe langa componenta continua, dependenta de tensiunea retelei si o componenta variabila, ondulatiile. In plus,aceasta tensiune scade mult cu cresterea curentului de sarcina (caracteristica externa cazatoare )si este dependenta de temperature.
Stabilizatorul de tensiune ideal este un circuit care asigura la iesire o tensiune independenta de tensiunea de intrare,de curentul de sarcina si de temperature.

Stabilizatorul de tensiune real nu poate realize o independenta totala a tensiunii de iesire de factorii mentionati mai sus,dar le micsoreaza dependenta.Stabilizatorul de tensiune,impreuna cu redresorul si filtrul formeaza o sursa de tensiune stabilizata.

Stabilizatoare de Tensiune-generalitati
Stabilizatoarele de tensiune sunt instalatii care asigura tensiuni de alimentare constante pentru echipamentele de telecomunicatii.Aceste instalatii se monteaza in general intre sursa de alimentare pana la limitele impuse de performantele aparatului comutator,cand variaza:
-tensiunea sursei de alimentare;
-frecventa retelei;
-sarcina;
-conditiile de mediu(temperature,presiune).

Pentru alimentarea echipamentelor de telecomunicatii sunt necesare stabilizatoare de tensiune continua,cat si stabilizatoare de tensiune alternative.Ele pot fi actionate mechanic,electric sau electromagnetic.
Analizand principiul de functionare al stabilizatoarelor,dupa metoda folosita pentru mentinerea constanta a tensiunii se deosebesc urmatoarele tipuri:
-regulatoare electromecanice;
-stabilizatoare parametrice;
-stabilizatoare comandate de un detector de eroare;

Tipuri de stabilizatoare:
1.Regulatoarele electromecanice:
Regulatoarele electromecanice se utilizeaza,de obicei,pentru reglarea tensiunii alternative sau continue in dispozitivele de mare putere.

2.Stabilizatoarele Parametrice
Aceste stabilizatoare se folosesc in montaj o impendanta neliniara,care poate compensa variatia sarcinii sau pe cele ale tensiunii de alimentare. Acest tip de stabilizator foloseste ca impendanta neliniara,fie un element neliniar cu o comportare rezistiva ( un tub cu gaz stabilizator de tensiune sau o dioda zener ), fie un element neliniar cu o comportare reactiva. Impedanta neliniara se poate monta in series au in derivate.Deoarece impedanta neliniara,ca bobine cu miez de fier saturat sau condensatoare cu dielectric din sare seignette.
Bobinele cu miez de fier saturat au inductanta neliniara datorita variatiei permeabilitatii magnetice a miezului in functie de intensitatea campului magnetic. La sarea Seignette (titaniul de bariu),constanta dielectrica variaza in functie de intensitatea campului electric,iar condensatarele care utilizeaza acest dielectric au o capacitate electrica neliniara.

3.Stabilizatoarele comandate de un detector de eroare
Prin stabilizatoare comadate de un detector de eroare se inteleg,de obicei, stabilizatoare de tensiuni continue (sau curenti continui)cu tuburi electronice sau tranzistoare,la care elemental de reglaj este comandat de un semnal de eroare.Stabilizatoarele electronice pot mentine tensiunea constanta cu o precizie foarte mare.

Dupa modul in care se obtine semnalul de eroare care comanda elemental de reglaj este comandat de un semnal de eroare.Stabilizatoarele electronice pot mentine tensiunea constanta cu o precizie foarte mare.
Dupa modul in care se obtine semnalul de eroare care comanda elemental de reglaj,stabilizatoarele de tensiune electronice pot fi impartite in doua grupe:
-stabilizatoare de compensare
-stabilizatoare cu reactie

La stabilizatoare cu compensare semnalul de eroare se culege la intrarea sistemului,comparand permanent,cu un detector de eroare, tensiunea aplicata la intrare,tensiunea unui element de referinta.

Dezavantajul acestui tip de stabilizator consta in faptul ca el nu este deloc eficace la variatiile rezistentei de sarcina.
Stabilizatoarele de tensiune cu reactie contin in schema un circuit de reactie care comanda compensarea variatiilor de tensiune.La acest tip de stabilizatoare,tensiunea de iesire este comparata cu o tensiune etalon constanta,iar tensiunea de eroare rezultata,comanda prin intermediul unui amplificatory un element de executie care readuce tensiunea de iesire la valoarea nominala.

Un stabilizator de tensiune cu rectie este compus din :
-un difuzor de tensiune DT
-un etalon de referinta ER
-un detector de eroare DE
-un element de reglare sau executie EE

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.