Circuite utilizate in telecomunicatii

Trimis la data: 2007-05-26
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 20
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 364kb
Voturi: 149
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin semnal se intelege o variatie de tensiune sau current ,care pot fi aleatoare sau periodice . Exista o mare varietate de semnale:dreptunghiulare, trapezoidale,in dinte de ferastrau ,triunghiulare ,de tip clopot . In multe aplicatii se folosesc semnale de forma aproximativ dreptunghiulara. Atunci cind la intrarea unui circuit se aplica un semnal dreptunghiular ideal ,la iesire se obtine un semnal deformat ,datorita actiuni elementelor reactive (bobine ,condensatoare) din circuit .
Acest semnal poate fi caracterizat cu ajutorul unor parametri ,dintre care cei mai importanti sunt : amplitudinea semnalului (A) ,durata semnalului ,durata frontului anterior ,durata frontului posterior ,descresterea palierului si ,daca este cazul ,supracresterea semnalului.
2.2 CIRCUITE DE DERIVARE RC

Circuitele de derivare (de ascutire) sunt circuite RC folosite pentru obtinerea unor semnale de scurta durata (ascutite) din semnale de durata mare ,de obicei de tip dreptunghiular .
In figura 1 se reprezinta un circuit de derivare RC . Functionarea lui se bazeaza pe proprietatea condensatorului de a nu-si varia brusc tensiunea la borne ,bazata pe faptul ca energia san u poate variata prin salt .

In aceste conditii ,la aplicarea unui impuls dreptunghiular (un “salt” de tensiune ) ,condensatorul se prezinta in primul moment ca un scurtcircuit ,avind tendinta sa-si pastreze starea initiala de neincarcare . Saltul se transmite la iesire , reprezentat in figura 2.

La aplicarea frontului posterior al semnalului dreptunghiular (“salt”negative) condensatorul are aceeasi comportare ,tinzind sa-si pastreze nemodificata starea de incarcare .In mod lent ,condensatorul se descarca exponential ,tensiunea de iesire revenind la zero .Se observa deci ca la un impuls relative lung ,aplicat la intrare ,se obtin la iesire doua impulsuri scurte ,de polaritati opuse . Pentru ca la iesirea circuitului sa se obtina impulsuri scurte (ascutite) ,este necesar ca ,incarcarea si descarcarea condensatorului sa se produca intr-un interval de timp mai redus decit durata t a impulsului dreptunghiular aplicat .

2.3 CIRCUITE DE INTEGRARE RC

Circuitele de integrare (de netezire) sunt circuite RC folosite pentru obtinerea unor semnale cu fronturi modificate fata de cele ale semnalului de intrare ,ele furnizind la iesire integrarea semnalului de intrare. Schema unui astfel de circuit RC este reprezentata in figura 3.

Daca parametric circuitului respecta conditia ca valoare constantei de timp a circuitului sa fie mult mai mare decit durata impulsului :
t= RC atunci ,la aplicarea unui semnal dreptunghiular ,condensatorul se incarca lent ,aproximativ liniar . Tensiunea de iesire creste treptat pina la disparitia impulsului de iesire.
In acest moment ,condensatorul incepe sa se descarce ,iar tensiunea de iesire scade treptat ,tinzind catre zero .Datorita incarcarii si descarcarii lente a condensatorului ,impulsul de iesire are o forma aproximativ dreptunghiulara ca in figura 4 .

Prin asocierea corspunzatoare a unor circuite de limitare ,de derivare si de integrare se pot obtine diverse forme de semnal plecind de la un semnal sinusoidal .


CAPITOLUL III

CIRCUITE DE DERIVARE SI INTEGRARE REALIZATE CU AMPLIFICATOARE OPERATIONALE

3.1 PROPRIETATILE AMPLIFICATOARELOR OPERATIONALE

Amplificatoarele operationale sunt amplificatoare cu curent continu ,cu reactie negative interioara si prevazuta cu o bucla de reactie negative externa ,care initial putem efectua operatii ,ca adunarea ,scaderea ,inmultirea si impartirea cu o constanta (in c.c) si cu extindere in c.a operatii mai complexe ca :derivare ,integrate ,obtinere de functii logaritmice etc.

In present ,domeniul lor de utilizare e mult extins .Prevazute in bucla de reactie cu retele comlexe ,amplificatoarele operationale actuale pot realize cele mai diverse functii ,cu performante ridicate si perfect controlabile .
Amplificatoarele operationale pot prezenta ,in cazul general ,doua intrari si doua iesiri ,putind lucra ,in utmatoarele variante :
- cu o singura intrare si iesire ;
- cu doua intrari si doua iesiri ;
- cu doua intrari si o iesire .
In cele ce urmeaza se vor trata amplificatoarele operatioanle moderne ,respective circuitele integrate monolitice liniare ,cu doua intrari si o iesire .
Simbolul unui AO este reprezentat in figura in figura 7

Se observa ca intrarile sunt notate cu “+” si cu“--“.Alpicind un semnal peintrarea ”+” ,la iesire se obtine un semnal in faza cu cel de intrare .
Intrarea “+” se numeste “neinversoare “ de faza .
Aplicind un semnal de baza “--“ el se regaseste la iesire in pozitie de faza .Aceasta intrare se numeste “inversoare” .Dupa cum se aplica semnalul pe una sau pe cealalta din borne ,amplificatorul se numeste “neinversor” sau “inversor”.
Parametri principali ai amplificatoarelor operationale si consecintele lor cele mai importante sunt :

- au o impedanta da intrare theoretic infinita – practice foarte mare ;in consecinta ,curentul de intrare in AO este teoretic zero ,practice foarte mic ;
- au o deriva a tensiunii nula (nu apare semnal de intrare in absenta semnalelor de intrare) ; consecinta este ca tensiune de decalaj de intrare (care trebuie aplicate pentru a anula deriva) este nula ;
- au o impedanta de iesire theoretic zero ,practice foarte mica ;in consecinata valoarea tensiunii de iesire nu depinde de rezistenta de sarcina ;
- amplificarea in bulca deschisa e teoretic infinita ,practic extrem de mare ,ceea ce duce la consecinta ca diferenta de tensiune intre cele doua intrari sa fie nula .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.