Circuitul basculant astabil

Trimis la data: 2012-08-22 Materia: Automatica Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: sabynootsa Dimensiune: 619kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Realizarea unui circuit electronic implica stabilirea functiunilor circuitului si interconectarea elementelor componente pentru realizarea acestor functiuni. De asemenea, este necesara anticiparea comportarii circuitelor obtinute prin aceasta interconectare, prin realizarea modelului matematic pe schemele echivalente ale componentelor fizice din cadrul circuitului, operatii obtinute prin modelare si simulare.

CIRCUITELE BASCULANTE ASTABILE sunt circuitele generatoare de semnale dreptunghiulare. Semnalul dreptunghiular are o larga raspandire in electronica, fiind caracterizat prin doua nivele de amplitudine (1 si 0), care se succed periodic dupa un interval de timp. Un astfel de semnal se intrebuinteaza la comanda schemelor in care se foloseste logica binara, fiind generat de catre anumite circuite electronice care prezinta doua stari cvasistabile de functionare, ce se succed fara actionare din exterior.

Rezistorul este componenta de circuit cel mai des intalnita in circuitele electrice. Este foarte usor sa confundam termenii de rezistenta si rezistor. Rezistenta reprezinta opozitia fata de curentul electric, iar rezistorul este un dispozitiv fizic utilizat in circuitele electrice. Este adevarat, rezistorii poseda rezistenta electrica, dar trebuie sa intelegem ca cei doi termeni nu sunt echivalenti!

Principalul parametru al rezistoarelor este rezistenta electrica iar unitatea de masura in sistemul international este ohm-ul (). Termenul de rezistenta electrica este in stransa legatura cu fenomenul de conductie electrica (curentul electric - miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina). Rezistenta electrica este fenomenul de opunere trecerii curentului electric printr-un conductor.

Marimea prin care se poate masura fenomenul de rezistenta electrica, la un material conductor se numeste rezistivitate electrica () si se masoara in /m. Valorile rezistentelor in ohmi sunt de obicei reprezentate printr-un numar adiacent, iar daca intr-un singur circuit sunt prezenti mai multi rezistori, fiecare va fi notat cu R1, R2, R3, etc.

Componentele speciale numite rezistori sunt confectionate cu singurul scop de a crea o cantitate precisa de rezistenta electrica la introducerea lor in circuit. Sunt construite din fir metalic sau de carbon in general, si realizate astfel incat sa mentina o rezistenta stabila intr-o gama larga de conditii externe. Rezistorii nu produc lumina precum este cazul becurilor, dar produc caldura atunci cand degaja putere electrica intr-un circuit inchis in stare de functionare. In mod normal, totusi, scopul unui rezistor nu este producerea caldurii utile, ci pur si simplu asigurarea unei rezistente electrice precise in circuit.

Deoarece rezistori produc energie sub forma de caldura la trecerea curentului prin ei datorita frecarii, acestia pot fi impartiti in functie de cantitatea de caldura ce o pot sustine fara a se supra-incalzi si distruge. Aceasta categorie este specificata in "Watti". Majoritatea rezistorilor din aparatele electronice portabile sunt in categoria de 1/4 (0.25) watt sau mai putin. Puterea unui rezistor este aproximativ proportionala cu marimea sa: cu cat rezistorul este mai mare, cu atat mai mare este puterea sa.

Rezistorii sunt elemente extrem de importante intr-un circuit.Chiar daca aparitia rezistorilor intr-un circuit pare pe moment a nu avea niciun sens, acestia sunt niste dispozitive cu un rol extrem de folositor in cadrul circuitelor (divizoare de tensiune si divizoare de curent, de exemplu).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.